Mye minus – mye pluss!
De økonomiske resultatene er begredelige, for å si det akkurat som det er.
Lerøy Norway Seafoods er Norges største industriaktør innenfor hvitfisk, og kjøpte i fjor rundt 24.000 tonn fisk regnet i, hodekappet og sløyd vekt. Det meste går til filét. Selskapet driver produksjonsanlegg fra Stamsund i sør til Båtsfjord i nord, og gir helårlig arbeid til rundt 600 personer. De økonomiske resultatene er begredelige, for å si det akkurat som det er. Bare i fjor var det nesten 210 millioner kroner i minus før skatt. Men ser vi Lerøys hvitfiskaktiviteter på sjø og land samlet, er det et pent overskudd. Det forklarer den litt kryptiske overskriften. Det forklarer også at Lerøy Norway Seafoods så smått begynner å nærme seg 2 milliarder kroner i investeringer siden 2017. Den foreløpig siste — og største — er det helt nye filétanlegget i Båtsfjord. Prislappen lyder på 220 millioner kroner, og anlegget skal kunne produsere nesten 4.000 tonn filétprodukter per år — per skift. Men så var det torskekvoten da!
Dette var tenkt som en relativt kortfattet omtale av Lerøys nye filétanlegg i Båtsfjord. Det ble noe mye mer. Vi fikk nemlig snakke med sjefen selv, og han hadde mye interessant på hjertet.
Børge Soleng (55) er fra Narvik og utdannet sivilingeniør og økonom fra Høgskolen i samme by, det som i dag er en del av UiT. Han hadde en bred industriell karriere bak seg da han våren 2017 lot seg overtale av Thomas Farstad, daværende adm. direktør i Lerøy Norway Seafoods AS til å overta som leder for industrivirksomheten i selskapet. Da hadde han en kort periode vært innom Naturgass Nord AS, og før det fire år i rådgivingsselskapet Centerpoint AS i Oslo.
Den første arbeidsdagen i Lerøy Norway Seafoods var 2. mai 2017, og i 2021 overtok han som adm. direktør etter Webjørn Barstad. Det har han vært siden. Hovedkontoret ligger i Tromsø, der Lerøy Norway Seafoods deler lokaler med Lerøy Aurora AS.