Hempels kommentar
Blir det fisk nok i fremtiden?
Eksperter har lenge snakket om hvor viktig det er at vi utvikler oppdrett i stor skala for å kunne fø på fremtidens befolkning. Sjømat vil være den viktigste kilden til vekst i tilførselen av animalsk protein i fremtiden, hevdes det, og oppdrett er den eneste sektoren innen sjømatnæringen hvor det vil være mulig å oppnå en betydelig vekst.
Oppdrett har jevnlig økt produksjonen, og oppdrettsandelen av den sjømaten som går til menneskekonsum øker fortsatt. Det ser vi av figur 1. Men hvor mye sjømat må verden produsere i fremtiden? Vil det være mulig å øke oppdrettsproduksjonen så mye som nødvendig?
I FAOs «State of Fisheries and Aquaculture in the World 2018» regner man med at den totale produksjonen av sjømat, dvs. fangst pluss oppdrett, vil vokse til 201 millioner tonn i 2030. Det er i så fall 18 prosent høyere enn i 2016. FAO har imidlertid nedjustert sine tidligere vekstprognoser, og regner nå med at produksjonen vil ligge 30 millioner tonn lavere enn tidligere antatt. Veksten synes nemlig å være avtagende. Så å si all produksjonsvekst vil komme fra oppdrett, som i 2030 forventes å produsere 109 millioner tonn. Her er akvatiske planter ikke medregnet.