ENDRE HAUGLAND MØTER OSS I inngangsdøren på gateplan. Etter at vi først hadde forhørt oss i banken på samme adresse. Og passert konditoriet imellom. Christian Michelsens gate 6. Adressen er så bergensk det kan bli, fem sparkesykkelspark fra Torgalmenningen, tre gatekryss fra Strandkaien og Vågen. Samtidig er både Erko Seafood og Endre Haugland Austevoll så det holder. For at Haugland selv kunne ta imot oss denne junidagen, måtte han forlate huset i Austevollshella, komme seg på den uunngåelige ferja til fastlandet og passere et kompani av de berømte bergenske veibommer underveis. På vei opp fra gata til møterommet i sjette, stiger vi over lokalene til Danske Bank. Så kunne man tenke seg at det er banken eller forsikringsselskapet i samme bygning som sitter på eiendommen. Slik er det ikke. Haugland-gruppen eier både kontorbygget, naboeiendommen og flere andre i Bergen by. Selv trodde vi en stund at Haugland-familien begynte med eiendom for siden å kjøpe seg inn i laks. Så feil kan man ta.
DET BEGYNTE MED LAKS OG det begynte fremfor alt i Austevoll. Da er det selvfølgelig mulig å gå enda lenger tilbake i tid og finne spor av annen fisk. I en av hyllene på kontoret til Kjell Haugland, faren til Endre, ser vi styrelederen i Haugland-gruppen som ganske liten gutt på dekket til farens brislingbåt. Selvfølgelig har det også vært fisket gjennom slektsleddene. Likevel er det riktig å si at det begynte med laks, for det var lakseoppdrett Kjell Haugland og andre i familien gikk i gang med på 1980-tallet da månedens intervjuobjekt selv var som tert å regne.
— Jeg husker den først sommeren jeg fikk være med på anlegget, som 12-13-åring. Noen eldre fettere satte meg i land på morgenen, og så fikk jeg beskjed om å fôre fisken til de kom tilbake og hentet meg på ettermiddagen. Skulle det regne, fikk jeg en presenning å ha over meg, minnes Endre Haugland. To-tre tiår senere er han i en litt annen posisjon og på tørr grunn i hvert fall denne dagen. Ganske streit i stilen, hyggelig og samtidig våken, med glimt i øyet og utvilsomt med den driven som må til for å drive et fremtidsrettet oppdrettsselskap og et tilstøtende havbruksrederi.