Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 -2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 -2019

Lukk

Leder

Månedens Gullfisk

NF's blå

Lek med tall

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Viktige fiskerikommuner

Hempels kommentar

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Sundnes kommentar

Fem på konferanse

Fisk og Forskning

Lov og Rett

Månedens intervju

ENDRE HAUGLAND

Det begynte med laks, for det var lakseoppdrett Kjell Haugland og andre i familien gikk i gang med på 1980-tallet.

Endre Haugland har arbeidsplass midt i Bergen og Pippi Langstrømpe på laget — og veggen! I fjor omsatte konsernet han leder for 664 millioner kroner og satt igjen med vel 107 millioner før skatt. (Foto: HMS)
Utgave nr. 5 - 2019

ENDRE HAUGLAND MØTER OSS I inngangsdøren på gateplan. Etter at vi først hadde forhørt oss i banken på samme adresse. Og passert konditoriet imellom. Christian Michelsens gate 6. Adressen er så bergensk det kan bli, fem sparkesykkelspark fra Torgalmenningen, tre gatekryss fra Strandkaien og Vågen. Samtidig er både Erko Seafood og Endre Haugland Austevoll så det holder. For at Hau­gland selv kunne ta imot oss denne junidagen, måtte han forlate huset i Austevollshella, komme seg på den uunngåelige ferja til fastlandet og passere et kompani av de berømte bergenske veibom­mer underveis. På vei opp fra gata til møterommet i sjette, stiger vi over lokalene til Danske Bank. Så kunne man tenke seg at det er banken eller forsikringsselskapet i samme bygning som sitter på eiendommen. Slik er det ikke. Haugland-gruppen eier både kontorbygget, naboeiendommen og flere andre i Bergen by. Selv trodde vi en stund at Haugland-familien begynte med eiendom for siden å kjøpe seg inn i laks. Så feil kan man ta.

 

Kjell Haugland var på mange måter den som startet det hele og følger fortsatt med på det som rører seg i Haugland Gruppen. I fjor produserte konsernet 9.180 tonn laks. (Foto: HMS)

DET BEGYNTE MED LAKS OG det begynte fremfor alt i Austevoll. Da er det selvfølgelig mulig å gå enda lenger tilbake i tid og finne spor av annen fisk. I en av hyllene på kontoret til Kjell Hau­gland, faren til Endre, ser vi styrelederen i Haugland-gruppen som ganske liten gutt på dekket til farens brislingbåt. Selvfølgelig har det også vært fisket gjennom slektsleddene. Likevel er det riktig å si at det begynte med laks, for det var lakseoppdrett Kjell Haugland og andre i familien gikk i gang med på 1980-tallet da månedens intervjuobjekt selv var som tert å regne.

— Jeg husker den først sommeren jeg fikk være med på anlegget, som 12-13-åring. Noen eldre fettere satte meg i land på morgenen, og så fikk jeg beskjed om å fôre fisken til de kom tilbake og hentet meg på ettermiddagen. Skulle det regne, fikk jeg en pre­senning å ha over meg, minnes Endre Haugland. To-tre tiår senere er han i en litt annen posisjon og på tørr grunn i hvert fall denne dagen. Ganske streit i stilen, hyggelig og samtidig våken, med glimt i øyet og utvilsomt med den driven som må til for å drive et fremtidsrettet oppdrettsselskap og et tilstøtende hav­bruksrederi.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 3 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
INGES hjørne

Stakkars oss i det vesterlandske kaos

Ingen kunne ødelegge vår lykketilværelse når Amerika passet på oss.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå