Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11-12 - 2019

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11-12 – 2019

Lukk

Månedens intervju

Meningspanelet

Ferdigsnakka

Fisk og Forskning

Månedens Gullfisk

Lov og Rett

Østensjøs kommentar

Lisa Leinebø Pinheiro

Smånytt fra fiskerinæringen

Duellen

Viktige fiskerikommuner

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Fem på konferanse

Høyviks kommentar

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Lek med tall

Bent Dreyer

Lisa Leinebø Pinheiro

Tar ordet

Frosen fisk for framtida

Det blir ofte prata om klimaskiftet. Eg vil slå eit slag for det store fiskeskiftet med skifte av fokus frå fersk fisk til frosen fisk, for å ta ansvar for nettopp miljøet og kvaliteten i sjømatnæringa.

Også «Ramoen» har forstått hva det dreier seg om. Ingen ting slår «Fresh frozen at sea». Det står til og med på skutesiden! Her en utgave av båten før den skiftet merkenummer til M-1-VD.

Skrevet av:

Lisa Leinebø Pinheiro

Utgave nr. 11/12 - 2019

 

Lisa Leinebø Pinheiro er salgssjef i Phl Seagold AS i Fosnavåg i Herøy kommune på Sunnmøre.

 

Frosen fisk blir i nyare forskning vurdert til å vere like bra — og ofte betre — enn fersk fisk, og peika på som redninga for å stoppe dei store klimaavtrykka frå sjømatnæringa. Er ikkje det ein grunn god nok til å skifte fokus frå fersk fisk til frosen fisk?

 

Ferskare enn fersk

Frå gammalt av ligg haldninga om at fersk fisk er best. Ei haldn­ing det kan verke vanskeleg å endre, både hos folk flest og i industrien. Men fleire forskingsresultat utfordrar no dette, deriblant Sintef-forskar Tom Ståle Nordtvedt, som seier at kvalitetsmessig er frosen fisk vurdert som like bra som fersk, etter nokre dagar. Ein fisk som kjølast ned er langt frå så haldbar som ein frosen fisk. Og spørsmålet om kva som er ferskast og av best kvalitet er avhengig av tida som går frå fangst til konsum, temperatur og behandling av fisken.

Betre kvalitet og smak er ikkje lenger eit argument for å velje fersk framfor frose. Men det er eit forbehald: Råstoffet som frysast inn må vere av god kvalitet. Tidlegare var det slik at sjømat som eigentleg var meint å bli seldt fersk blei frose ned, med ei forringing av kvalitet. I dag har vi ein havgåande fis­keflåte som leverer sjøfrosen fisk, h/g eller filet, av ypparste kvalitet heile året rundt. Vi er så stolte over den kvite og fine fisken vi både fisker og eksporterer under det norske flagget. I ein blindtest blant ei av dei store matvarekjedene i England, kom faktisk den linefanga og sjøfrosne fisken vår betre ut enn fersk fisk fleire år på rad.

 

Fresh frozen at sea

Kvalitet handlar om å ta godt vare på råstoff, anten det er frose eller fersk. Nettopp det gjer vi om bord i båtane som frys fisken om bord. Ta båten vår, «Leinebris», som eit eksempel frå lineflåten. Der kjem fisken ein etter ein sprell levande om bord, på krok. Den sløyast og bløggast umiddelbart og er gjennomfrosen som h/g-fisk på under seks timar. Enda kortare går tida om vi lager filét. Dermed begrensar ein at fisken taper seg i kvalitet før den når ut til produsent eller forbrukar, som kan tine opp ein fisk som ofte opplevast ferskare enn fersk. Legg vi til at fiske­metoden er miljøvennleg og berekraftig, snakkar vi enkelt og greitt om havets gull.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå