Sundnes kommentar
Kjøttfri fremtid?
Er det noen er veganere her? spurte Nofima-forsker Sissel Rønning idet hun entret talerstolen på TEKMAR-konferansen i Trondheim. Ingen rakk opp hånden. Et resultat Rønning visstnok aldri skal ha opplevd før, selv om man ikke kan utelukke at eventuelle veganere i salen klokelig holdt det for seg selv. Betyr så svaret at veganerne tross alt er i klart mindretall her i ribbe- og lakseriket? Eller at de som jobber i og rundt laks og annen fisk, er i håpløs utakt med samfunnet rundt? Svaret er som alltid litt begge deler, og tanken gikk uvilkårlig til da min halvveganske datter først fortalte meg om muligheten for å erstatte kjøtt fra dyr med laboratoriekjøtt. Smaksløkene mine og jeg kunne ikke annet enn å reagere med en svak uro og sorg. Hun kunne ikke skjønne at jeg ikke ble glad! Nå kunne man jo spise kjøtt og fisk uten å plage dyr underveis!
Slutt på slakt?
Konklusjonen etter ha hørt Rønnings siste ord, er at vi ikke riktig er der ennå. Og så synes jeg ikke det er så enkelt, men jeg var altså en av de 340 som ikke rakk opp hånden.