Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2020

Lukk

Leder

Meningspanelet

Månedens Gullfisk

NF's blå

Frode Blakstad

Høyviks kommentar

Lek med tall

Ferdigsnakka

Norske fiskeriministre

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

Bok på kroken

Månedens intervju

Høyviks kommentar

Best på bortebane

Tenk, lille Norge er faktisk verdens nest største eksportør av sjømat. I fjor forsynte vi forbrukere i 149 land med 13,1 mil­liarder måltider

Den er som en vegg! Südtribune Dortmund på Signal Iduna Park — Tysklands største fotballstadion med en kapasitet på over 81.000 tilskuere, skremmer vettet av motstanderne og gir Erling Braut Haaland og hans medspillere ekstra krefter. Fordelen av hjemme­bane er enorm. Den fordelen har sjømatnæringen gjort lite for å utnytte i Norge. (Foto: Borussia Dortmund)
Utgave nr. 9

De fleste som driver lagidrett har en fordel av å spille på hjemmebane. Det er flere grunner til det. Spillerne er tryggere, kjenner banen bedre og har selvsagt hjemmepublikumet i ryggen.

Sjømatnæringen består også av et lag; et lag med mange gode spillere. Men dette laget er desidert best på bortebane. I Norge går nemlig fiskeforbruket ned, selv om man selvsagt skal være forsiktig med å gi næringsaktørene skylden. Prisutviklingen ligger utenfor produsentenes ansvarsområde, og når prisene stiger internasjonalt, stiger de også her hjemme.

Når man skal kommentere forbruket av fisk er det en fordel å lete etter forskning på området. Det er alltid lett å synse om et tema, men uten fakta å tilføre debatten går man seg fort vill i skogen. Jeg fant mye på nettet om sjømatforbruket i Norge, og stoppet opp ved rapporten «Økt konsum av sjømat i Norge. Mu­ligheter og barrierer for norsk sjømatindustri», skrevet av Morten Heide i Nofima. Rapporten gjorde meg klokere. Den er til å forstå for en eks-fisker. Resultatene i rapporten er basert på intervjuer med fem sentrale aktører innen norsk sjømatindustri, samt sekundærdata.

Rapporten innledes slik:
«Siden 2013 har konsumet av sjømat i Norge blitt redusert med 22 prosent i volum. Nedgangen har vært spesielt stor innenfor da­gligvare, med ca. 9 prosent bare i perioden 2016-2018. Videre har nedgangen vært stor for laks og torsk, de to største artene på det norske markedet. En vesentlig forklaringsfaktor er at sjømat har blitt den dyreste proteinkilden i norsk dagligvarehandel på grunn av økende pris over flere år.»

Videre forteller rapporten:
«Forbruker-prisindeksen på fisk har i perioden 2015-2018 økt med 19,3 prosent. Til sammenligning har prisindeksen på kjøtt bare økt med 0,6 prosent i samme periode».
Forskeren konkluderer med — ikke overraskende — at den høye prisen er en av hovedårsakene til at sjømatforbruket går ned i Norge.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå