Lek med tall
Fortsatt foran fjoråret!
Ved utgangen av september hadde eksportverdien av fisk og sjømat økt med 0,8 prosent fra i fjor. På tross av corona-pandemien ligger vi altså bedre an i år. Det er nesten ikke til å tro, ikke minst fordi 2019 var historiens desidert beste eksportår. Prisutviklingen har også vært gunstig. 25 av de 40 viktigste eksportproduktene har prisøkning fra i fjor.
I år har vi fulgt eksportutviklingen for sjømat tettere enn noen gang. Ikke så merkelig. Corona-året 2020 skiller seg jo fra tidligere år på mange ulike måter. Både i januar og februar satt vi fantastiske eksportrekorder. Så kom mars og nedstengingen ikke bare av Norge, men av nesten hele Europa. Likevel satt vi ny eksportrekord også i denne måneden. I april og mai spredte pandemien seg til viktige oversjøiske markeder som USA og Brasil, samtidig som effektene av stengte kantiner, kafeer og restauranter for alvor begynte å vise seg i eksporttallene. Både i april og mai i år var eksportverdien lavere enn i fjor. I juni var vi — oppsiktsvekkende nok — igjen tilbake på rekordsporet, og da vi kunne oppsummere første halvår hadde vi eksportert fisk og sjømat for ganske nøyaktig 53 milliarder kroner — opp 3,3 prosent fra i fjor. Så kom juli med enda en rekord — rett nok bare såvidt, men rekord er rekord — før det smalt skikkelig i august med en eksportnedgang på hele 15 prosent. Mange fryktet nå at det skulle rakne for alvor, men nei! I september måtte vi rett nok notere en liten nedgang i eksportverdien sammenlignet med i 2019, men bare på 2,2 prosent. Dermed ble september 2020 den tredje beste septembermåneden noen gang for eksporten av norsk sjømat.