Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2020

Lukk

Leder

Meningspanelet

Månedens Gullfisk

NF's blå

Frode Blakstad

Høyviks kommentar

Lek med tall

Ferdigsnakka

Norske fiskeriministre

Hempels kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

NF's blå

Bok på kroken

Månedens intervju

nf's blå

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Britene har forstått at hysa er en fantastisk velsmakende fisk. Den er i alle fall førstevalget som råstoff til fish & chips.

Sannhet med modifikasjoner

Ved å følge fiskeridebatten i Norge kan man av og til få inntrykk av at det aller meste av hvitfisken sendes rundfryst ut av landet — at det som skulle skape arbeidsplasser og verdier langs kysten dunster vekk foran øynene på fortvilede ordførere og lokalpoliti­kere. Det er ikke så mye de kan på Stortinget om norsk sjømatnær­ing, men det alle snart har lært seg er at enorme kvanta av torsk og torskeartet fisk sendes ubearbeidet ut av Norge for videre­foredling på den andre siden av kloden. Dermed går tusenvis av arbeidsplasser opp i røyk her hjemme, og særlig i kystdistriktene nordpå.

Dette er en sannhet med noen modifikasjoner.

 

Siden 2004 har 7,3 prosent av de totale landingene av torsk i Norge gått til bearbeiding i lavkostland i Øst-Europa og Asia. Denne fisken skulle vi gjerne ha beholdt selv. Men kvantumet er ikke så stort som man ofte kan få inntrykk av i det offentlige ordskiftet.

 

Siden 2004, altså de siste 16 årene, har Norge eksportert ganske nøyaktig 2 millioner tonn rundfryst torsk og torskeartet fisk. Det høres veldig mye ut, men utgjør bare 4,4 prosent av den fisken vi tok på land i disse årene. Nå kan man argumentere for at landingene av pelagisk fisk ikke er så interessante i denne sammenhengen. Holder vi oss derfor kun til torsk og torskeartet fisk, som debatten i realiteten dreier seg om, gikk 15,1 prosent av fangstene rundfryst ut av landet.

Resten ble enten foredlet her hjemme eller eksportert fersk til svært godt betalende markeder i Europa. Fordelt på arter er 11 prosent av torsken eksportert rundfryst, 16 prosent av seien og hele 32 prosent av hysa. Til det siste er å bemerke at svært mye rundfryst hyse sendes til England for produksjon av fish & chips. Det er vanske­lig å tenke seg at denne produksjonen skal skje i Norge, så denne fisken bør vi kanskje holde utenom. Hvis vi helt enkelt konsen­trerer oss om eksporten av rundfryst torskefisk til lavkostland, typisk Kina, Vietnam, Litauen, Latvia, Polen og Ukraina, utgjorde denne eksporten 7,3 prosent av de totale landingene av torsk i Norge fra 2004 til 2020, 12 prosent av seien og 17,2 prosent av hysa. Spør noen oss er dette en relativt beskjeden andel. Det er i alle fall ikke denne som snur Nord-Norge opp ned.

 

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå