Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

8-2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 8-2021

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Meningspanelet

INGES hjørne

Geir Ove Ystmark

Sandøys kommentar

Historiske godbiter

Ferdigsnakka

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Hempels kommentar

Sundnes kommentar

Duellen

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Nye investeringer

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Fisk og Forskning

Priset for våpen mot dødsgass

Eldar Lien og SeaRAS fikk både vakre ord, fin plakett og stor sjekk overrakt av historiens til nå siste blågrønne fiskerimin­ister, Odd Emil Ingebrigtsen. Men viktigst for Lien og det nyska­pende selskapet han står i bresjen for, er nok oppmerksomheten som følger.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Publisert: 29. september 2021

Det ble ingen gratulasjonsklem da Eldar Lien i SeaRAS mottok årets Innovasjonspris i Trondheim. Men ellers var mye som i gamle, upandemiøse dager: Tre nominerte var silt ut på forhånd. Utdelingen skjedde i etterkant av den riktig så fysiske messeåp­ningen, og det ble både 100.000 kroner og plakett til dem som altså trakk det aller lengste strået.
Slik sett fungerte også årets innovasjonsprisutdeling som et tegn på at vi kan være tilbake til forhold med litt mer menneskelig kontakt og mobilitet. Den synliggjorde samtidig at idemakerne og problemløserne i og rundt næringen ikke har latt seg passivisere av virus og tiltak. To av de nominerte var endog blant dem som hadde tatt turen til Trondheim fra fremmede land, dvs. Portugal og Island.

Samtidig viser særlig to av de nominerte, og da er prisvinneren med, hvordan innovasjoner gjerne skjer i denne bransjen. Det kan være en stor utstyrsprodusent med ressurser i ryggen. Det kan like gjerne være en liten bedrift, men med gode idéer og høy kompetanse. I år var det altså en representant for den siste kategorien som vant. SeaRAS er en liten kunnskapsbedrift, men har alliert seg med bergenske Raslab og mektige Mowi for å komme i mål med sin løsning. Islandske Vaki, som nådde nesten til topps, kom i mål med sin innovasjon etter at de kom inn under farmasiselskapet MSD. Hvorvidt dette var en forutsetning for akkurat den innovas­jonen, er ikke godt å si, men det er lett å se at eierskapet kan berede grunnen for nye.

Det er også lett å skjønne at SeaRAS endte med plaketten og potten. H2S er et av de store problemene i alt marint oppdrett. Lenger fremme i dette bladet kommer settefiskprodusenten Stein Helge Skjelde til orde med kritikk av trender i norsk oppdrett, blant annet satsingen på RAS-anlegg. Nyskapinger som SeaRAS-sensoren gir støtte til dem som tenker motsatt av Skjelde; at hovedsporet næringen følger i dag, vil føre frem, gjennom ny kunnskap, betydelige ressurser og nye innovasjoner.

Det blir spennende å se hvor dette ender, men å få kontroll på H2S skader uansett ikke.


Ingen ønsker brå fiskedød i karene, men det er noe som lett kan bli utfallet om det skulle dannes hydrogensulfid i systemet. Det er ikke så rart at innovasjoner som tar tak i dette, prises og i år også ble vinner av Innovasjonsprisen. På samme måtte er det på sin plass å bli nominert med innovasjoner som enten redder men­neskeliv eller skaper mindre trengsel for fisken i rørene.

Gründer og daglig leder av SeaRAS, Eldar Lien, sto allerede på konferanseprogrammet til Aqua Nor før det ble kjent at SeaRAS vant Innovasjonsprisen. Temaet for den vitenskapelige konferansen på torsdag var landbasert akvakultur både av settefisk og mat­fisk, og flere av innleggene gikk inn på problembarnet i saltvan­nsfasen, hydrogensulfid eller H2S, også kalt «the silent killer». H2S dannes ved anaerob, altså oksygenfri, bakteriell nedbryting av organisk materiale, som slam. For å kunne produsere H2S, trenger bakteriene sulfat, noe det er 1000 ganger mer av i sjøvann enn i ferskvann. Å måle H2S i de nivåene som er giftige for fisken, har vist seg vanskelig, og ofte er fisken død før folkene på anlegget har merket noe som helst. Lien kunne presen­tere ferske H2S-måledata for forsamlingen. De fleste lurte nok mest på hvordan SeaRAS klarte å måle H2S-nivået i sanntid, noe som vel var hovedgrunnen til at de hadde fått prisen. Vi stilte det samme spørsmålet og noen til i vår egen innovasjonsprisvin­nerprat etter innlegget og konferansen.

Eldar Lien i SeaRAS hadde grunn til å smile under årets Aqua Nor, selv om han også måtte bruke tid på å prøve og forklare hva de egentlig har funnet på. (Foto: HMS)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Fisk og Forskning

Halvgått løp for nedbrytningsdugnad

Det på sin plass å heie på nedbrytende krefter.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Fisk og Forskning

Det er håp i hengende merd

Noen vil si imot, men oppdrett av laks i merd var en...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå