Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Historiske godbiter

Frode Blakstad

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Hempels kommentar

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Det aller meste går ubearbeidet

Denne utviklingen kan forklares med den sterke eksportveksten av oppdrettslaks og at stadig mer av torsken, hysa og seien eksporteres rund

I år vil nesten 85 prosent av eksportvekten av oppdrettslaks være ubearbeidet fisk — dvs. rund fersk eller fryst. Coronapandemien har sendt andelen bearbeidet laks litt opp, men ikke mye. Bildet viser fortsatt unntakene! (Foto: Sjømat Norge)
Publisert: 29. november 2021

I fjor ble tett på 70 prosent av sjømaten fra Norge eksportert hel — enten fersk eller fryst. I 2004 var denne andelen 65 prosent. Hovedforklaringen på denne utviklingen er den sterke eksportveksten av oppdrettslaks og at stadig mer av torsken, hysa og seien eksporteres rund.

Figur 1: Eksportandelen i prosent av ubearbeidet fisk fra Norge, 2004-2021.

Fotnote: Tallene for 2021 gjelder per 31. oktober. Ubearbeidet fisk er hel og rundfryst fisk, med eller uten hode.

Figuren lyver ikke. Den forteller hele historien, og viser hvor mange prosent av sjømateksporten i tonn som sendes ubearbeidet ut av landet. Den tykke røde streken gjelder for totalen — de øvrige tre kurvene viser andelen ubearbeidet eksport av henholds­vis «torsk, hyse og sei», «oppdrettslaks» og «sild og makrell». Med ubearbeidet vare mener vi hel fersk eller rundfryst fisk, med eller uten hode. Alle andre produktvarianter av filét, saltet, tørket, hermetisert, røkt og gravet fisk eller fisk bearbeidet på andre måter, er holdt utenom. Det er bearbeidet vare.

Tallenes tale er klar. Som den røde kurven viser er rundt 70 prosent av all fisken vi eksporterer ubearbeidet. Resten har vi gjort noe med. I fjor sendte vi 2,7 millioner tonn fisk og fiske­produkter ut av landet. Av dette var nesten 1,9 millioner tonn ubearbeidet vare, dvs. 69,2 prosent. Går vi mer i detalj var det 1,2 millioner tonn laks, 315.000 tonn sild, 300.000 tonn makrell, 172.000 tonn torsk, 100.000 tonn sei og nesten 60.000 tonn hyse, alt regnet i produktvekt. Disse seks artene sto altså for tett på 2,1 millioner tonn av totaleksporten, eller 76 prosent. Av dette var hele 1,6 millioner tonn ubearbeidet fisk.

De fire kurvene i figuren viser hvordan andelen ubearbeidet vare har utviklet seg siden 2004. Det første vi legger merke til er at mellom 85 og 90 prosent av all oppdrettslaks eksporteres rund — enten fersk eller fryst. Se den grønne kurven. Andelen har holdt seg nesten forbausende stabil, men har droppet noe — fra 88,7 prosent i perioden 2004-2009 til 86,4 prosent fra 2016 til 2020. Dette har skjedd i en periode der totaleksporten av laks har økt kraftig, hvilket forteller oss at også eksportvolumet av bearbei­det laks, i første rekke fersk og fryst filét har hatt en pen økning. Fra 2004 til 2009 eksporterte vi i snitt ca. 75.000 tonn bearbeidet laks per år, fra 2016 til 2020 142.000 tonn, altså nesten det dobbelte. Vi ser en liten dupp i kurven i 2020 og 2021. Om dette kan tilskrives coronapandemien og en vridning av salget over mot dagligvarehandelen, skal være usagt. Per 1. november i år var eksportandelen ubearbeidet laks «bare» 83,8 prosent. Fortsatt går likevel nesten 85 prosent av all oppdret­tslaks hel ut av landet. Potensialet for økt bearbeiding i Norge er altså enormt.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå