Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

10 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 10 – 2021

Lukk

Leder

NF's blå

Meningspanelet

INGES hjørne

Sandøys kommentar

Historiske godbiter

Frode Blakstad

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Fjordlandet

Nyheter fra Nofima

Hempels kommentar

Nye investeringer

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

Duellen

På tampen fra Provence

Hempels kommentar

Forstyrrende teknologier

Disruptive Technologies vil i den nærmeste fremtid påvirke måten vi driver handel på, hvem som er engasjert i handel og hva vi handler med.

Bilindustrien er en av mange bransjer som har tatt i bruk flere av de nye teknologiløsningene, ikke minst 3D-printing. For oss forbrukere kan nok mye av det «nye» virke ganske uforståelig, skriver Erik Hempel.
Publisert: 29. november 2021

I slutten av oktober deltok jeg på et webinar om «Disruptive technologies». Jeg oppfattet «disruptive» som noe negativt; direkte oversatt forstyrrende eller splittende og nedbrytende. Men der tok jeg feil. Ett eller annet geni har funnet på at «disruptive technologies» er noe veldig positivt, noe banebry­tende som kan få enorme konsekvenser. Uansett; min nysgjerrighet var pirret og jeg satte meg til rette foran PC-skjermen og lyt­tet.

Webinaret var arrangert av Verdens Tollorganisasjon (WCO), som av en eller annen grunn allerede i 2019 hadde gitt ut en rapport om dette. «Study Report on Disruptive Technologies» kan lastes ned fra www.wcoomd.org. Rapporten, som skal oppdateres i løpet av 2022, hevder at disse teknologiene i den nærmeste fremtid vil påvirke måten vi driver handel på, hvem som er engasjert i handel og hva vi handler med. Rapporten peker også på et problem jeg selv føler sterkt: at man trenger å lære opp folk i bruken av disse teknologiene, for ikke å snakke om å forstå hva det dreier seg om. Noe vil nok være kjent for noen, men mye vil virke svært uforståelig, kanskje spesielt for den eldre garde. WCO trekker frem syv teknologier som betegnes som «disruptive»:

1) Blockchain teknologi
2) Internet of Things
3) Kunstig intelligens og maskinlæring (AI & ML)
4) Biometri
5) Droner
6) Virtuell beriket eller blandet virkelighet
7) 3D printing

Blockchain-teknologi dreier seg blant annet om trygg og lynrask distribusjon av enorme datamengder. Det er en teknologi som er på full fart inn i sjømatnæringen, ikke minst knyttet til handel og sporing.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå