Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2021

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2021

Lukk

Meningspanelet

Høyviks kommentar

Leder

INGES hjørne

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Hempels kommentar

Nyheter fra Nofima

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

Ferdigsnakka

Duellen

Nye investeringer

Nye investeringer

Meningspanelet

Meningspanelet

Meningspanelet nr. 11/12-2021

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned får de tre spørsmål med aktuelle tema.

Publisert: 20. desember 2021
Einar Helge Meløysund (f.1965) er fra Meløy på Helgeland og medeier og skipper på kystnotbåten «Einar Erlend». Han er tidli­gere styreleder i Nordland Fylkes Fiskarlag, og sitter i dag i Landsstyret i Norges Fiskarlag.

 

Carl Aamodt (f.1989) er fra Søgne ved Kristiansand. Han er utdannet fiskeskipper, og er arbeidende styreleder og medeier i flere fiskeriselskaper, herunder den pelagiske tråleren «Sille Marie». Aamodt leder Kristiansand Fiskerlag.

 

Ole Olsen (f.1993) er daglig leder i familieselskapet Sufi AS i Sund i Lofoten. Han har en bachelorgrad i eksportmarkedsføring og en master i ledelse. Sufi driver primært konvensjonell produksjon, og er en stor produsent av tørrfisk.

 

Magnar Pedersen (f.1955) er divisjons- direktør i Nofima i Tromsø. Han har en lang karriere bak seg i sjømatnæringen, blant annet som ass. direktør i Norges Råfisklag og som konsernsjef i Nergård AS.

 

Aino Kristin Lindal Olaisen (f.1974) er adm. direktør i Vigner Olaisen AS på Lovund, største aksjonær i oppdrettsselskapet Nova Sea AS. Hun er styremedlem i Nova Sea og har vært varaordfører for Arbeiderpartiet i Lurøy kommune. Hun ble kåret til «Årets navn 2011» i norsk sjømatnæring. Leder podcasten “Hekta på Havbruk”.

 

Ole Troland er fra Austevoll der familien har oppdret­tsanlegg, og er fiskerikandidat fra UiT. Han er styremedlem i Troland Lakseoppdrett AS og jobber i Sjømat Norge.

Spørsmål 1: Hva husker du som det mest minneverdige fra sjømatår­et 2021?

Spørsmål 2: Per dato ligger vi an til å eksportere sjømat for 120 milliarder kroner i 2021. Det er suveren rekord. Hva tror du eksportverdien blir i 2022?

Spørsmål 3: Hva ser du som de tre største utfordringene for norsk sjømatnæring i 2022?

Mange i panelet trekker frem coronapandemien som noe av det mest minneverdige også i 2021, og i første rekke hvor godt sjømatnær­ingen taklet utfordringene knyttet til den globale pandemien.

Spørsmål 1: Hva husker du som det mest minneverdige fra sjømatår­et 2021?

Carl Aamodt: En klok mann jeg kjenner sa at 2021 var «makrellår­et». Det er jeg enig i. 2021 var året da norske fiskere måtte dokumentere makrellens sonetilhørighet ved kun å fiske i norske farvann og på den måten legitimere Norges rettmessige krav om en større andel av bestanden. Det store makrell-skuet — i all sin melankoli — har også et historisk ekko over seg. Stolte fiskere dro ut i det ukjente. De lette og søkte dag og natt med egen lønn og kapital i potten. De var ikke garantert noe som helst, og de var ikke lovet noe. Ved sin aktivitet og tilstedeværelse sikret de gjennom sitt arbeid legitimitet til nasjonens krav om rett til andeler av de store, vandrende fiskebestandene, og tilførte dermed felleskapet enorme verdier. La oss huske dette når vi i andre sammenhenger diskuterer fiskernes enerett til ervervsmessig uttak fra felleskapets ressurser.

Einar Helge Meløysund: Det jeg husker best er at den norske fiskeflåten ble sperret ute fra britisk sone etter Brexit, at torsken ikke kom inn til Lofoten og den store uroen i Norges Fiskarlag, herunder særlig Fiskarlaget Nords vedtak om utmel­delse.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå