Guldens Lupe
Galathea strigosa – Krinakrabbe
Hummerkrabben med umiskjennelig blåmarmorering
Skrevet av:
Ask Sivsønn Gulden
Krinakrabben er Norges største trollhummerart med mulighet til å bli 9 cm lang og 5 cm bred. Som andre trollhummere har også krinakrabben halen svingt under kroppen. Men det er hverken halen, lengden eller bredden som forteller at du har fått en krinakrabbe i teinen eller garnet. Trollhummeren har nemlig blå marmoreringer på sitt rødbrune ytre skjelett. De klare blå stripene er umulig å ikke få øye på, og får du noe med en slik rygg opp fra dypet kan du være sikker på at du har dratt opp en krinakrabbe. Arten lever på hardbunn fra grunt vann, på bare noen få meter, og ned til 600 meters dyp. Krinakrabben jakter om natten og opptrer som regel i store antall. Arten spiser mikroorganismer og rester av dyr og alger. Den fiskes ofte som bifangst i krabbe- og hummerteiner.
Utbredelse: I artsdatabanken er krinakrabben registrert funnet fra indre Oslofjord i sør, til Karlsøy i Troms og Finnmark i nord. Selv fant jeg krinakrabbe i mitt masterprosjekt i Færder nasjonalpark.
Menneskemat? Ifølge Dyreliv i Havet skal krinakrabben smake godt. Restauranten Under ved Lindesnes serverer trollhummeren som en spesialitet.
Navneopprinnelse: Med sitt flotte mønster på ryggen er det kanskje ikke så rart at den bærer navnet krinakrabbe, da krina er et redskap for å lage mønster på lefser. Selv om det er en trollhummer får vi godkjenne bruken av ordet «krabbe» ettersom den kryper langs havbunnen.