Tar ordet
Wenche Uksnøy
Eksport-potensial for pølse med hint av hav
Klimavennlig mat til en økende verdensbefolkning.
Skrevet av:
Wenche Uksnøy
Den smaker et hint av hav og kan sammenlignes med en nøytral versjon av østers. Den norske sjøpølsa blir sagt å ha et enormt eksportpotensial og trenger næringsminister Jan Christian Vestres eksportstøtte.
Vi skal eksportere mer. «Hele Norge eksporterer» er det nye mantraet fra Vestre. Det ble lansert med stort engasjement fredag 11. mars. I etterkant har både Sjømat Norge og Norges Fiskarlag med rette etterlyst sjømatnæringen i Vestres lansering. De skriver: «Vi eksporterer noe verden trenger mye mer av: Klimavennlig mat til en økende verdensbefolkning. Konkurransen om å være verdens ledende sjømatnasjon tiltar. Nå har vi muligheten til å befeste vår posisjon, og nettopp det krever satsing fra regjeringen. Sjømatnæringen sikrer i dag Norge 92.000 grønne arbeidsplasser og store eksportinntekter. Potensialet for videre vekst er betydelig, men avhenger av markedsadgang og nasjonal tilrettelegging.»
Mange produkter og en rekke gode tiltak kunne vært trukket frem. Denne gangen vil jeg likevel gå smalt og eksemplifisere poenget i sitatet over gjennom en eksportmulighet som så langt ikke har lykkes for Norge. Gjennom dette eksempelet blir det kanskje lettere å identifisere noen av begrensningene og finne ut hvor vi trenger næringsministerens eksportstøtte.
I november 2018 hadde Forskning.no et intervju med Margareth Kjerstad, som den gangen var forskningsleder i Møreforsking, nå forskningssjef i C Food Norway. Kjerstad har forsket på sjøpølser i en årrekke og er av flere referert til som selveste «sjøpølsedronninga» i Norge. Med bakgrunn i sin forskning hevdet hun at den norske arten rødpølse er ettertraktet både på grunn av størrelsen, rødfargen, god kjøttfylde og næringsinnhold.
I dag går Kjerstad så langt som å karakterisere sjøpølse som et av de mest kostbare produktene på sjømatmarkedet. Hun forteller at økt etterspørsel, høyere priser og redusert tilgang til sjøpølser i det internasjonale markedet har ført til økt interesse for en introduksjon av nye sjøpølsearter. Hittil er det rundt 70 arter på markedet.