Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2022

Lukk

NF's blå

Meningspanelet

INGES hjørne

Guldens Lupe

Månedens Gullfisk

Leder

Tar ordet

Sandøys kommentar

Lek med tall

Historiske godbiter

Månedens intervju

Hempels kommentar

Sjømatklynger

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Duellen

Bok på kroken

Tar ordet

Wenche Uksnøy

Eksport-potensial for pølse med hint av hav

Klimavennlig mat til en økende verdensbefolkning.

Høsting og oppdrett av sjøpølser kan bli en meget lukrativ næring i Norge. Men det er fortsatt høyt opp og langt frem. Mye for­skning og utvikling gjenstår, og det er også behov for invester­ingsvillige personer og selskaper.

Skrevet av:

Wenche Uksnøy

Utgave nr. 3

Av Wenche Uksnøy, klyngeleder i NCE Blue Legasea i Ålesund.

Den smaker et hint av hav og kan sammenlignes med en nøytral versjon av østers. Den norske sjøpølsa blir sagt å ha et enormt eksportpotensial og trenger næringsminister Jan Christian Vestres eksportstøtte.

Vi skal eksportere mer. «Hele Norge eksporterer» er det nye mantraet fra Vestre. Det ble lansert med stort engasjement fredag 11. mars. I etterkant har både Sjømat Norge og Norges Fiskarlag med rette etterlyst sjømatnæringen i Vestres lansering. De skriv­er: «Vi eksporterer noe verden trenger mye mer av: Klimavennlig mat til en økende verdensbefolkning. Konkurransen om å være verdens ledende sjømatnasjon tiltar. Nå har vi muligheten til å befeste vår posisjon, og nettopp det krever satsing fra regjerin­gen. Sjømatnæringen sikrer i dag Norge 92.000 grønne arbeids­plasser og store eksportinntekter. Potensialet for videre vekst er betydelig, men avhenger av markedsadgang og nasjonal tilrette­legging.»

Mange produkter og en rekke gode tiltak kunne vært trukket frem. Denne gangen vil jeg likevel gå smalt og eksemplifisere poenget i sitatet over gjennom en eksportmulighet som så langt ikke har lykkes for Norge. Gjennom dette eksempelet blir det kanskje lettere å identifisere noen av begrensningene og finne ut hvor vi trenger næringsministerens eksportstøtte.

Margareth Kjerstad er en av dem som har jobbet mye med sjøpølser. Hun var lenge ansatt i Møreforsking, og er nå forskningssjef i C Food Norway AS i Ålesund.

I november 2018 hadde Forskning.no et intervju med Margareth Kjerstad, som den gangen var forskningsleder i Møreforsking, nå forskningssjef i C Food Norway. Kjerstad har forsket på sjøpølser i en årrekke og er av flere referert til som selveste «sjøpølsedronninga» i Norge. Med bakgrunn i sin forskning hevdet hun at den norske arten rødpølse er ettertraktet både på grunn av størrelsen, rødfargen, god kjøttfylde og næringsinnhold.

I dag går Kjerstad så langt som å karakterisere sjøpølse som et av de mest kostbare produktene på sjømatmarkedet. Hun forteller at økt etterspørsel, høyere priser og redusert tilgang til sjøpølser i det internasjonale markedet har ført til økt inter­esse for en introduksjon av nye sjøpølsearter. Hittil er det rundt 70 arter på markedet.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Vår grønneste klynge girer opp

Klyngenettverket omfatter i dag 80 medlemmer.
Månedens Gullfisk

Carl-Erik Arnesen

Månedens gullfisk har gjort det meste. Nå blir han sjef for STIM.
Månedens Gullfisk

Svein Ruud

Månedens gullfisk går til en som vil lage kaviar av et problem!
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå