Dette er andre gang Frank Bakke-Jensen er månedens intervjuobjekt i «Norsk Fiskerinæring». Mye er følgelig som før. Barndom, opp-vekst og utdannelse blir det samme — enten vi skriver 2013 eller 2022. Det skal vi komme tilbake til. For ni år siden var alle spente på om det forestående Stortingsvalget ville gjøre Erna Solberg til ny statsminister. Det gjorde det. I sjømatnæringen regnet mange med at Bakke-Jensen var først i rekken av kandidater til å overta som fiskeriminister etter Lisbeth Berg-Hansen. Vår redaktør var blant dem som mente at det var et ganske opplagt valg. Det regnet nok også Bakke-Jensen med selv. I dag innrømmer han nemlig uten blygsel at han hadde en ganske stor fiskeriminister i magen. Tross alt hadde han vært Høyres fiskeripolitiske talsperson siden 2009, og markert seg med tyngde i fiskeripolitikken. Men som vi alle vet; slik gikk det ikke. Da regjeringskabalen skulle legges var det ikke plass til en 48-åring fra Båtsfjord. Kabalen med kjønn, geografi og alder gikk ikke opp. Posten som fiskeriminister gikk i stedet til en dame fra Harstad — Elisabeth Vik Aspaker. Månedens intervjuobjekt fortsatte som «menig» stortingsrepresentant og medlem av Næringskomitéen — i 2013 litt ulykkelig uvitende om at det etter hvert også skulle bli plass til og behov for hans kompetanse og tjeneste ved Kongens bord.
Senhøsten 2015 bestemte omsider Per Sandberg seg for å bli med i regjeringen. Som FrPs nestleder var han ikke til å komme utenom, og løsningen ble å flytte Elisabeth Aspaker fra Fiskeridepartementet til Utenriksdepartementet, der hun overtok etter Vidar Helgesen som EØS- og EU-minister. Dermed ble Sandberg ny Fiskeriminister. Heller ikke denne gangen var det plass til Bakke-Jensen.
«Ein skigard kan’kje vara evig». Slik er det i politikken og ved Kongens bord også. Alt i 2014 ble Elisabeth Aspaker utnevnt til ny Fylkesmann i Troms, eller det som i dag heter statsforvalter. Det var følgelig avklart at hun ga seg på Stortinget i 2017. I regjeringen takket hun for seg 20. desember 2016, da Frank Bakke-Jensen omsider ble hentet inn som EØS- og EU-minister. Der brukte han enhver given anledning til å understreke og forklare hvorfor EØS-avtalen er så viktig, ikke minst for sjømatnæringen. Denne posten hadde han i et lite år, før han 20. oktober 2017 — kort etter at regjeringen Solberg hadde fått fornyet tillit — overtok som ny Forsvarsminister etter Ine Eriksen Søreide. Det tilbudet kom nok som en overraskelse, selv om han hadde vært aktiv i Høyre innen forsvarspolitikken, og medlem av Natos parlamentariske komité på Stortinget.
— Jeg var aldri i tvil om å si ja til den nye statsrådsposten. Man aksler den trøya man får utdelt. Den sikkerhetspolitiske analysen kjente jeg fra tiden i Utenriksdepartementet; økt stormaktrivalisering, proteksjonisme, nasjonalisme, lavere tillit til internasjonale institusjoner og press på internasjonalt lovverk. Regjeringen hadde allerede gjort en stor jobb for å snu den negative utviklingen av landets forsvarsevne. Nå gjaldt det å ta dette arbeidet videre. Vi bygger forsvaret av Norge på et troverdig norsk totalforsvar og medlemskap i NATO. I tillegg har vi et omfattende bilateralt og multilateralt samarbeid som supplement til de to hovedpilarene. Den tiden jeg virket som EØS- og EU-minister ledet jeg også Nordisk ministerråd i en periode. Jeg hadde altså god forståelse av hvordan man jobber opp mot EU og våre nordiske søsken. Dette kom godt med som Forsvarsminister. Det nye hybride trusselbildet gjør at skillet mellom statssikkerhet og samfunnssikkerhet viskes ut. Et lite land som Norge er helt avhengig av allianser for å trygge selvstendigheten. De nordiske landene med ganske like og velfungerende demokratier samt sin utenrikspolitiske miks av medlemskap i EU og NATO, er godt skodd for å samarbeide om vern mot hybride trusler. Det ble fire år med et bredt politisk fagfelt, herunder arbeid med multilaterale og bilaterale avtaler samt utdannings- og personalreformer i forsvaret. Jeg kan også nevne landmaktens reetablering i Finnmark, ny sikkerhetslov og ny lov for E-tjenesten samt Langtidsplanen for forsvaret.