Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2022

Lukk

NF's blå

Meningspanelet

INGES hjørne

Guldens Lupe

Månedens Gullfisk

Leder

Tar ordet

Sandøys kommentar

Lek med tall

Historiske godbiter

Månedens intervju

Hempels kommentar

Sjømatklynger

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Duellen

Bok på kroken

Ferdigsnakka

Peder LANGELAND MYHRE

Store studier avliver påstandene om at inntak av omega-3 bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom­mer.

Få har de siste 30 årene skrevet mer enn «Norsk Fiskerinæring» om de positive helseeffektene av å spise fisk, ikke minst om hvordan omega-3 fettsyrer motvirker hjerte- og karsykdommer. Nå må vi erkjenne at dette budskapet ikke stemmer.

Skrevet av:

Thorvald Tande

Utgave nr. 3
Peder Langeland Myhre (37) utdanner seg som hjertespesialist og forsker på effektene av omega 3-kosttilskudd. De er dessverre ikke så positive som vi i sjømatnæringen lenge har trodd og håpet. Men det er fortsatt smart å spise fisk og sjømat. (Foto: Privat)

Omega-3: Null effekt på hjertet!

«The great rock’n and roll swindle» er historien om det engelske punkbandet Sex Pistols og deres helsprø manager Malcolm McLaren — PR-geniet som gjorde bandet verdensberømt. Det meste var bygd på myter og løgn. Vi skal ikke bruke like sterke ord om de helse­messige effektene av omega-3 tilskudd, men det er ikke til å komme forbi — i alle fall ikke om vi skal tro hjertespesialist Peder Langeland Myhre, at omega-3 fettsyrer — som vi finner særlig mye av i fet fisk som sild, makrell og laks, slett ikke er så godt for hjerte som de fleste av oss er opplært til å tro. Ifølge Myhre har det vært gjennomført en rekke store studier de siste årene som i realiteten avliver påstandene om at inntak av omega-3 bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom­mer. Ikke bare det, men de samme studiene har vist at man muli­gens øker risikoen for å få hjerteflimmer ved å ta omega-3 kos­ttilskudd.

Når vi spør Myhre om de beste argumentene for å spise mer fisk, er svaret selvsagt komplisert, men det viktigste er at man dermed spiser mindre kjøtt. Altså; sjømat er sunt fordi vi får i oss mindre av andre og ikke spesielt sunne matvarer. Og bare så det er sagt; Myhre spiser fisk 2-3 ganger i uken, og en boks makrell i tomat hver eneste dag. Men det er altså ikke fordi han tror at han vil få så mye bedre helse eller leve lenger på grunn av fisken, men på grunn av at han da spiser mindre kjøtt og ultra­prosessert mat.

Kjøttforbruket i Norge og de fleste vestlige land er alt for høyt. Alt som gjør at vi spiser mindre kjøtt, f.eks. å spise mer fisk og sjømat, er derfor bra for kroppen, fastslår Peder Lange­land Myhre.

Nå vil antakelig mange av våre lesere tro at det har rablet fullstendig for redaktøren i «Norsk Fiskerinæring». For å være helt ærlig; det lurer vi på selv også. Helt siden midten av 1980-tallet har vi skrevet og argumentert mer enn kanskje noen andre om at sjømatnæringen må bli flinkere til å fremheve de mange positivt helsemessige effektene av å spise sjømat. Vi har ar­rangert konferanser om temaet, og stadig henvist til de offi­sielle kostholdsrådene i Norge som anbefaler å øke inntaket av fisk og sjømat nettopp av hensyn til helsa. Og så sluker vi altså rått påstandene fra en 37-årig lege fra Vindern i Oslo som hevder at alle som snakker om hvor bra det er å få i seg omega-3 for hjerte og blodkar, kort og godt har tatt feil. Som mener at det ikke lenger bør være tillatt å skrive at tran, omega-3 piller og andre lignende kosttilskudd forebygger hjertesykdom, og at de offentlige kostholdsrådene i Norge nå må endres.
Alt dette skal vi komme tilbake til.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Med fiskehelse som levebrød

Det er et omfattende og landsdekkende konglomerat av selskaper som kjemper sammen...
Bent Dreyer
Tar ordet

Om å sitte på den grønne gren

Når forvaltning og næring først er i tenkeboksen, kan de samtidig tenke...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå