Ferdigsnakka med
Peder LANGELAND MYHRE
Store studier avliver påstandene om at inntak av omega-3 bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Skrevet av:
Thorvald Tande
Omega-3: Null effekt på hjertet!
«The great rock’n and roll swindle» er historien om det engelske punkbandet Sex Pistols og deres helsprø manager Malcolm McLaren — PR-geniet som gjorde bandet verdensberømt. Det meste var bygd på myter og løgn. Vi skal ikke bruke like sterke ord om de helsemessige effektene av omega-3 tilskudd, men det er ikke til å komme forbi — i alle fall ikke om vi skal tro hjertespesialist Peder Langeland Myhre, at omega-3 fettsyrer — som vi finner særlig mye av i fet fisk som sild, makrell og laks, slett ikke er så godt for hjerte som de fleste av oss er opplært til å tro. Ifølge Myhre har det vært gjennomført en rekke store studier de siste årene som i realiteten avliver påstandene om at inntak av omega-3 bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Ikke bare det, men de samme studiene har vist at man muligens øker risikoen for å få hjerteflimmer ved å ta omega-3 kosttilskudd.
Når vi spør Myhre om de beste argumentene for å spise mer fisk, er svaret selvsagt komplisert, men det viktigste er at man dermed spiser mindre kjøtt. Altså; sjømat er sunt fordi vi får i oss mindre av andre og ikke spesielt sunne matvarer. Og bare så det er sagt; Myhre spiser fisk 2-3 ganger i uken, og en boks makrell i tomat hver eneste dag. Men det er altså ikke fordi han tror at han vil få så mye bedre helse eller leve lenger på grunn av fisken, men på grunn av at han da spiser mindre kjøtt og ultraprosessert mat.
Nå vil antakelig mange av våre lesere tro at det har rablet fullstendig for redaktøren i «Norsk Fiskerinæring». For å være helt ærlig; det lurer vi på selv også. Helt siden midten av 1980-tallet har vi skrevet og argumentert mer enn kanskje noen andre om at sjømatnæringen må bli flinkere til å fremheve de mange positivt helsemessige effektene av å spise sjømat. Vi har arrangert konferanser om temaet, og stadig henvist til de offisielle kostholdsrådene i Norge som anbefaler å øke inntaket av fisk og sjømat nettopp av hensyn til helsa. Og så sluker vi altså rått påstandene fra en 37-årig lege fra Vindern i Oslo som hevder at alle som snakker om hvor bra det er å få i seg omega-3 for hjerte og blodkar, kort og godt har tatt feil. Som mener at det ikke lenger bør være tillatt å skrive at tran, omega-3 piller og andre lignende kosttilskudd forebygger hjertesykdom, og at de offentlige kostholdsrådene i Norge nå må endres.
Alt dette skal vi komme tilbake til.