Mowi ASA holder stand på toppen, og passerte også i fjor 40 milliarder kroner i omsetning. I 2021 omsatte dermed Norges største sjømatselskap for godt mer enn de hundre største gjorde til sammen i 1995. Det er nesten ikke til å tro. I fjor slaktet Mowi 465.600 tonn laks og ørret, sløyd vekt. I Norge var produksjonen 273.204 tonn. Begge deler ny rekord. Selskapet satt igjen med ca. 11,40 kroner per kilo i driftsresultat og noterte et årsresultat på ganske nøyaktig fem milliarder kroner.
Som vanlig bringer vi listen over Norges 100 største sjømatselskaper rangert etter omsetning. Denne gangen har vi ikke med de 30 som følger deretter. Det blir altså ingen venteliste A. I fjor omsatte de 100 største for litt over 230 milliarder kroner til sammen — hele 27 milliarder mer enn året før. 36 selskaper omsatte for over 1 milliard kroner — tre flere enn i 2020. For å sette dette i perspektiv kan vi nevne at første gang et norsk sjømatselskap passerte 1 milliard i omsetning, var i 1990.
2021 ble et nytt godt år for norske lakseoppdrettere, og følgelig også for de største selskapene. Ni av de ti øverste på listen har oppdrettslaksen som hovedprodukt. Den kraftige omsetningsveksten forteller alt om strukturprosessen i næringen de siste 15-20 årene. I 2000 omsatte de 100 største for 58,5 milliarder kroner. 20 år senere omsatte de fem største for nesten 40 milliarder mer. I 2000 hadde bedrift nr. 100 på listen en omsetning på 130 millioner. I fjor omsatte nummer 100 — Veibust Fiskeriselskap AS i Ålesund — for 248 millioner.
Som det fremgår av oversikten på de neste sidene står de store oppdrettsselskapene i kø øverst på listen. Oppdrettsnæringen markerer seg også sterkt nedover på listen. Internasjonaliseringen kommer klart frem. Flere av de største aktørene har betydelige virksomheter i utlandet. Det gjelder ikke minst Mowi ASA. Rundt 85 prosent av de ansatte jobber i konsernets utenlandske virksomheter, og under 5 prosent av selskapets salg skjer til kunder i Norge.
Den første milliardbedriften i norsk sjømatnæring kom i 1990. Skaarfish Group i Måløy hadde en voldsom vekst på tampen av 1980-tallet. Senere gikk det imperiet til Harald Skaar ille, men det er en annen historie. I 1997 kunne vi for første gang skryte av at samtlige av de 100 største fiskeribedriftene i Norge hadde over 100 millioner kroner i omsetning. Det var det ikke mange bransjer i Norge som kunne matche. I 2006 fikk vi den første bedriften med over 10 milliarder i omsetning, og siden har Mowi ASA tronet på toppen av våre lister. I 2010 brøt vi en ny milepæl. Da passerte gjennomsnittsomsetningen til de 100 største for første gang 1 milliard kroner. Og allerede i 2019 passerte vi to milliarder. I fjor var snittomsetningen 2,3 milliarder! Spør hvem du vil i Norge, og ingen kommer til å være i nærheten av å tippe et så høyt tall. På ni år har snittomsetningen til de hundre største doblet seg.
Noen er skeptiske til oversikter som denne, og vil si at størrelse ikke teller. Målsettingen med norsk fiskeri- og havbrukspolitikk er ikke å lage store bedrifter, men å sørge for lønnsomhet, bosetting og sysselsetting langs kysten. Det kan vi langt på vei være enige i. Men vi tar likevel listen som et tegn på at sjømatnæringen i Norge blir stadig mer profesjonell, og at den markerer seg med stadig større tyngde internasjonalt. I våre øyne er listen over de 100 største den beste reklamen som finnes for næringen. Samtidig er det naturligvis plagsomt for et fiskeritidsskrift at det blir stadig færre og større bedrifter, og følgelig færre å selge abonnement og annonser til. Men det må vi bare lære oss å leve med.
Nord-Norges posisjon er stadig svak. Bare ett av de ti øverste selskapene på listen og 12 av de 50 største har hovedkontor nord for Rørvik. De største fiskeriselskapene i Norge har mer omsetningsskapende virksomhet og langt flere ansatte i utlandet enn i Nord-Norge. Hvem ville trodd det for 25 år siden?
I det store og hele ble 2021 et godt år for norsk fiskeri- og havbruksnæring, på tross av coronapandemien. 83 av de 100 største bedriftene hadde omsetningsøkning i forhold til året før. Samtlige av de 18 største økte omsetningen — totalt fra 145 til 167 milliarder, eller med over 15 prosent. I 2021 kan vi trygt skrive at de store virkelig ble større.