Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Få tilgang til eksklusiv informasjon. Vi har over 50 år i bransjen.
  • Ta langsiktige valg basert på innsikt i bransjen.
  • Gå aldri glipp av en viktig nyhet.
  • Spar tid – og finn de riktige personene, bedriftene og leverandørene i bransjen.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

4 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 4 – 2022

Lukk

NF's blå

INGES hjørne

Meningspanelet

Frode Blakstad

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Leder

Høyviks kommentar

Brev fra leserne

Månedens intervju

Hempels kommentar

Ferdigsnakka med

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

INGES hjørne

Ferdigsnakka med

Hempels kommentar

Akvakultur i Europa:
Hvorfor går det ikke fremover?

De fleste evalueringer jeg fant var preget av en tilsynelatende ubegrunnet optimisme og tro på suksess

I 2019, som er det siste året vi har tall for, utgjorde oppdret­tsproduksjonen i EU til sammen vel 1,1 millioner tonn. Da har vi holdt Storbritannia utenom. Blåskjell var en av de mest populære artene, og utgjorde ca. 138.000 tonn av totalen.
Publisert: 25. mai 2022

For en tid tilbake ble jeg invitert til å delta på et webinar om «Global ekspertise — teknologiens rolle i å løfte europeisk akvakulturproduksjon». Jeg var imidlertid i tvil om jeg kunne bidra med noe. Jeg er ikke teknolog, men statsviter. Og hva vet vel statsvitere om akvakulturteknologi? Ikke særlig mye, mistenk­er jeg.

Statsvitere blir fortalt av sine professorer, at mens teknologer er opptatt av detaljer og veldig praktiske idéer og problemer, diskuterer statsviterne saker på «et høyere nivå». Vi fokuserer på problemer om innflytelse, makt og maktfordeling, om globale trender innen politikk og teknologi og om hvordan dette vil påvirke utviklingen av industri og handel. Etter en viss tenketid satte jeg meg ned for å søke etter informasjon om problemet: hvorfor utvikler ikke europeisk havbruk seg?

Jeg kom over artikler som hevder at «Oppdrettsnæringen blomstrer i EU», men som ved nærmere undersøkelse viste seg å være falske nyheter. Da jeg undersøkte tallene fant jeg at EUs havbruk var mer preget av manglende utvikling. Det «blomstrer» overhodet ikke. De fleste anmeldelser og evalueringer jeg fant var preget av en tilsynelatende ubegrunnet optimisme og tro på suksess, ofte basert på feilaktige data eller altfor gunstige tolkninger av tallmaterialet. Det statistikkene indikerte, var nemlig at EUs akvakultur aldeles ikke blomstrer. Tvert imot ser den ut til å ha kjørt seg fast i en blindvei. Den har stagnert, og ser heller ikke ut til å klare og løfte seg ut av stagnasjonen. Derfor spørsmålet: «Kan teknologi hjelpe?»

Norge alene produserer tre ganger så mye oppdrettsfisk som EU. Så hører det med til historien at fisk står for under halvparten av den totale oppdrettsproduksjonen av sjømat i EU. Her fra et oppdrettsanlegg ved spanske Tenerife, den største av de åtte bebodde Kanariøyene. Spania er den klart største oppdrettsprodu­senten i EU.
Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Skrevet av:

Erik Hempel

Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå