Årets Tekmar begynte med de store spørsmålene, refleksjonene, de vriene nøttene og de hårete målene. Som: Går det fremdeles an å ha et mål om å produsere fem millioner tonn laks i 2050? Den ambisjonen kan minne litt om målene for klimagassreduksjon og temperaturmål for kloden. De blir vanskeligere å holde fast ved etter hvert som årstallet langt der fremme ikke lenger er så langt fremme. I det siste har det kommet flere rapporter som har stilt spørsmål ved om det er realisme i fem millioner tonn i 2050 utfra der vi er i dag. For det første burde vi ha kommet lenger i dag og helst kunne passere tremillionersgrensen i 2030. Mens vi står med begge beina i luseplager og trafikklysmodell, er det vanskelig å tenke seg stor vekst i tradisjonelt kystoppdrett de nærmeste årene. De andre mulighetene — lukket i sjø, matfisk på land og oppdrett til havs — er spennende og til dels lovende, men flerdobling av dagens lakseproduksjon er virkelig hårete enten det skal skje på Andøya eller Haltenbanken.
Skal ambisjonene om en bærekraftig produksjon av slike dimensjoner holdes fast på, må vi ikke minst få opp volumet på alternative fôringredienser. Er det mulig? Kanskje. Men de mest skråsikre fremtidsoptimistene har fått noen stein i skoen i det siste. Hva vil de kommende årene by på av trøbbel og fartsdumpere? Blir det nye kriger, nye pandemier, mer proteksjonisme, miljøkatastrofe og dyrevernfanatisme? Nye skatter? Vi i Norge klarer å lage uro og nølefaser også på hjemmebane, helt alene. Det kan for så vidt gjøre leverandørindustrien mer offensiv ute.
Med all denne usikkerheten som bakteppet og med tanke på at fem millioner aldri har vært et offisielt mål, var det litt herlig at panelet på Tekmar endte på å holde fast ved det. Man kommer i hvert fall ikke til månen uten å sikte på den. En helt nødvendig forutsetning vil være, som professor Ragnar Tveterås sa det: Innovasjon, innovasjon, innovasjon. Det blir også det denne utgaven av «Fisk og Forskning» dreier seg om: Tre innovasjoner fra Tekmar. Smart energi, fiskebærsj som gir svar og digital kjønnssortering.
Tekmar i Trondheim markerte jubiléet med en fullrigger av en konferanse, som også skulle inngyte deltagerne refleksjon: Må og bør laksenæringen vokse? Hvordan blir det mulig, og vil laksen få det bra underveis? Får miljøet det bra underveis og blir Norge konkurransedyktig?
Diskusjonen om de store spørsmålene innledningsvis ble avløst av innledere som gikk mer i detalj, enten det var snakk om problemer, løsninger eller muligheter. Særlig andre dag sto digital havbruksteknologi sentral: Stordata, datadeling, data i forvaltningen, kunstig intelligens, maskinlæring og sanntidssimulering. Kjempespennende! Men også svært krevende å gjenskape. Selvfølgelig er det mulig å prøve, men å delta på Tekmar selv er rett og slett det rette om man vil prøve å skaffe overblikk over dette feltet. Her har vi valgt å gi plass til tre av dem som brakte med seg konkrete og gryteklare løsningsforslag til jubileumskonferansen. De minner oss om at ny og kanskje overraskende innovasjon hele tiden er mulig.