Voldsom verdivekst – moderat vekst i kvantum
Aldri før i næringens historie har eksportverdien økt så mye som de siste 20 årene.
Figuren over er enkel. Den viser eksporten av sjømat fra Norge i kvantum og verdi hvert år siden 2004. Eksporten i 2004 er satt lik hundre. Kurven er altså indeksert. På den måten får vi bedre frem hvordan kvantum og verdi har utviklet seg i forhold til hverandre. Den blå kurven viser eksportkvantumet av sjømat totalt. Den røde kurven viser det samme om vi holder oppdrettslaksen utenom. Den grønne kurven viser utviklingen i den totale eksportverdien etter at vi har justert for inflasjonen. Figuren viser tydelig hvor mye mer eksportverdien har økt enn eksportkvantumet.
De senere årene har redaktøren hatt et stor fokus på utviklingen i eksportverdien av sjømat. Naturlig nok. Aldri før i næringens historie har eksportverdien økt så mye som de siste 20 årene. Alle kurver har pekt rett til værs. Fra 2004 til 2022 ble eksportverdien mer enn femdoblet i løpende kroner — fra 28 til 151 milliarder. Selv etter at vi korrigerer for inflasjonen økte verdien med over 350 prosent. Noe skyldes at den norske kronen har svekket seg, men hovedforklaringen er en meget sterk etterspørselsutvikling, ikke minst etter oppdrettslaks. Marine proteiner er svært ettertraktet. Fisk er godt og fisk er sundt, og fisk er ikke minst et mye mer klimavennlig alternativ enn rødt kjøtt. Fisk er kort sagt noe ernæringsmyndighetene i alle land anbefaler oss å spise mer av.