Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2023

Leder
Leder
NF's blå
Guldens Lupe
Meningspanelet
Frode Blakstad
INGES hjørne
Sandøys kommentar
Fra toppen
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Sjømatklynger
Sundnes kommentar
Bok på kroken
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Duellen

Voldsom verdivekst – moderat vekst i kvantum

Aldri før i næringens historie har eksportverdien økt så mye som de siste 20 årene.

Kurvene viser eksporten i tonn og millioner kroner indeksert med 2004 lik 100. Den røde kurven nederst er eksporten i tonn eks. laks.
Utgave nr. 3

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

Figuren over er enkel. Den viser eksporten av sjømat fra Norge i kvantum og verdi hvert år siden 2004. Eksporten i 2004 er satt lik hundre. Kurven er altså indeksert. På den måten får vi bedre frem hvordan kvantum og verdi har utviklet seg i forhold til hverandre. Den blå kurven viser eksportkvantumet av sjømat totalt. Den røde kurven viser det samme om vi holder oppdrettslaksen utenom. Den grønne kurven viser utviklingen i den totale eksportverdien etter at vi har justert for inflasjonen. Figuren viser tydelig hvor mye mer eksportverdien har økt enn eksportkvantumet. 

De senere årene har redaktøren hatt et stor fokus på utviklingen i eksportverdien av sjømat. Naturlig nok. Aldri før i næringens historie har eksportverdien økt så mye som de siste 20 årene. Alle kurver har pekt rett til værs. Fra 2004 til 2022 ble eksportverdien mer enn femdoblet i løpende kroner — fra 28 til 151 milliarder. Selv etter at vi korrigerer for inflasjonen økte verdien med over 350 prosent. Noe skyldes at den norske kronen har svekket seg, men hovedforklaringen er en meget sterk etterspørselsutvikling, ikke minst etter oppdrettslaks. Marine proteiner er svært ettertraktet. Fisk er godt og fisk er sundt, og fisk er ikke minst et mye mer klimavennlig alternativ enn rødt kjøtt. Fisk er kort sagt noe ernæringsmyndighetene i alle land anbefaler oss å spise mer av.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Månedens Gullfisk

Olav Holst-Dyrnes

Dersom det blir aktuelt å etablere en gullfiskvandre­pokal, har den nye styre­lede­ren i...
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 5 – 2025

Om leverandørbransjen og hvilke saker og tema de holder seg oppdatert om....
NF's blå

nf’s blå nr 5 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå