Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

6/7 – 2024

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 6/7 – 2024

Leder
Leder
NF's blå
Guldens Lupe
Meningspanelet
Tar ordet
INGES hjørne
Fra toppen
Månedens intervju
Ferdigsnakka
Hempels kommentar
Norske sjømatøyer
Høyviks kommentar
Williams kommentar
Bok på kroken
Sundnes kommentar
Smånytt fra sjømatnæringen
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Duellen

Guldens Lupe

Kråkeboller/sjøpiggsvin — Echinoidea

Mangler øyne, hjerte og hjerne.

Svabergsjøpiggsvin (t.v.) og drøbakkråkebolle (t.h.) er de to vanligste artene langs norskekysten. Tubeføttene med lyssensitive celler kan sees mellom piggene. (Foto av drøbakkråkebolle: Kåre Telnes)
Utgave nr. 6/7

Skrevet av:

Ask Sivsønn Gulden

Vond å tråkke på, har gourmetgonader og er ødeleggende for nordlige tareskoger. Dette er tre av de mer kjente egenskapene til den bolleformede dyregruppen med pigger tett i tett, kalt kråkeboller eller sjøpiggsvin. Ifølge artsdatabanken er 17 kråkebollearter kjent i norske farvann. På verdensbasis finnes rundt tusen arter. De vanligste artene her til lands er rød og grønn kråkebolle, også kalt svabergsjøpiggsvin og drøbakkråkebolle. Den røde er rundere og større enn drøbakkråkebollen som er mer flattrykt. 

I stedet for å ha øyne som de fleste andre dyr, har kråkebollene lyssensitive celler på sine tentakellignende tubeføtter. Til sammen kan man si at disse fungerer som ett sammensatt øye. Dette brukes ofte til å oppsøke mørke eller skyggefulle områder som ly mot predatorer. I tillegg til å mangle øyne mangler kråkeboller også både hjerte og hjerne. 

Kråkebollene lever av tare, ålegras, mikroalger og virvelløse dyr. De spiser også hverandre. For ca. 50 år siden beitet kråkeboller ned tareskoger, hvilket medførte marine ørkener. Tareskoger er som kjent svært viktige naturtyper for marint naturmangfold, da de fungerer som oppvekst-, leve- og gjemmested for svært mange dyrearter. Man har funnet over 100.000 smådyr på bare én kvadratmeter tareskog. Nedbeitingen av tareskog i nordlige områder langs norskekysten på 1970-tallet skyldtes overfiske på arter som furasjerer på kråkeboller, som steinbit, torsk og hyse. Både nordlig sukkertareskog og nordlig stortareskog er i dag listet som sterkt truede naturtyper grunnet kråkebollebeiting. Likevel er det de siste tiårene observert noe bedring i sørlige områder, grunnet klimaendringene. Varmere vann medfører et høyere predasjonstrykk på kråkeboller fordi krabbebestander trekker lenger nord. Samtidig rekrutterer kråkebollene dårligere i varmere vann. 

Kråkebollebeiting er en trussel mot tareskogene i nord. Her fra Vardø. (Foto: Ask Sivsønn Gulden)

Utbredelse 
De to vanligste artene i Norge finnes fra svenskegrensen i sør til Grense Jakobselv og Svalbard i nord. Kråkebollene lever der de finner mat, hvilket typisk er i grunne områder ned til 40 meters dyp. Drøbakkråkebolle er dog funnet ned til ca. 1200 meter.

Menneskemat? 
Ja! Gonadene er en delikatesse og skal smake søtlig med hint av sjø. Disse er populære i Japan og Frankrike, og blir ellers servert på gourmetrestauranter. Det drives både oppdrett på og dykking etter kråkeboller. I Norge har Urchinomics på Finnøy utmerket seg med kråkebolleoppdrett.

Navneopprinnelse
Piggene til denne dyregruppen gjør seg gjeldende i det latinske navnet, samt det ene av de to norske: sjøpiggsvin. Det greske ordet Echinoidea betyr «som et piggsvin». Kråkebolle har navn etter redet kråken bygger, da disse er formet som en ball med kvister som stikker ut i alle kanter.

Andre saker

Sundnes kommentar

En stemme for havet

Alle liker David, men det blir fort til at man demper jubelen...

Offensive i Antarktis

Aker Qrill lanserer ny forskningsplattform og gigantisk verneområde i sør.
Fisk og Forskning

Kolmule på spreng

Slutt på sprengt kolmuletrål?
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå