Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2025

Leder
Minneord
NF's blå
Guldens Lupe
Brev fra leserne
Meningspanelet
Tar ordet
INGES hjørne
Sverre Johansen, Norges Fiskarlag
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Høyviks kommentar
Sundnes kommentar
Bok på kroken
Smånytt fra sjømatnæringen
Fisk og Forskning
På tampen fra Provence
Duellen

Auksjonsplikten:
Må utredes bedre!

Det dreier seg om kjøp og salg av fisk.

Til syvende og sist er det et nullsum-spill. Om noen får mer, får andre mindre. Tanken er at mer skal gå til norske kjøpere, mindre ubearbeidet til utlandet. Men om det blir resultatet av å legge mer ombordfryst torsk og sei ut på auksjon, er det ingen som kan si helt sikkert. (Foto: Arkiv)
Utgave nr. 2

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

Kampen om råstoffet er hard. Også om den fisken som er fryst om bord. Noen er privilegerte og har god tilgang på egen fisk. Andre må nøye seg med å sloss om den fisken som havner på auksjon. Fjerningen av adgangen til egenovertakelse og et krav om at minst 50 prosent av all ombordfryst torsk og sei skal ut på auksjon, har gjort verden enklere for de ikke-privilegerte. Men ikke enkel nok, skal vi tro de som vil at alt ombordfryst råstoff bør ut på auksjon, også av andre arter enn torsk og sei.

Det dreier seg om kjøp og salg av fisk. Følgelig også om en evig interessekonflikt mellom kjøper og selger. Samtidig dreier det seg om noe mye mer. Utgangspunktet for innføringen av minst 50 prosent auksjonsplikt for all ombordfryst torsk og sei, var å gjøre fisken mer tilgjengelig for alle. Det var ikke å gjøre den billigere eller dyrere. Mange trålere og store kystbåter har tette eierbånd til bestemte industribedrifter, og stadig flere fiskere og rederier har etablert seg på land — både som produsenter og tradere av egen fisk. Denne utviklingen har ført til at mye norsk fisk ikke lenger er tilgjengelig for alle norske kjøpere. Den er «låst inne» i etablerte verdikjeder, og påvirker konkurransesituasjonen mellom industribedrifter og eksportselskaper uten bånd til flåteleddet og bedrifter med slike bånd.

Trålerflåten står for den klart største andelen aav den fisken som blir ombordfryst. Aller helst ønsker nok rederiene å stå mest mulig fritt i valget av omsetningsform. Det vil vi tro også gjelder for Hermes. (Foto: Hermes)

Da auksjonsplikten for ombordfryst råstoff ble etablert som en to-årig prøveordning med virkning fra 1. januar 2022, var hovedmålet å gjøre konkurransen mer rettferdig. De som ivret mest for ordningen var den konvensjonelle industrien på Sunnmøre, frontet av daværende styreleder i Sjømat Norge, Inger-Marie Sperre. I takt med at stadig mer råstoff ble fryst om bord og at stadig flere rederier selv tok kontroll over egen fisk, ble det mindre fisk å kjempe om i det ordinære førstehåndsmarkedet. Det ønsket Sperre å gjøre noe med. Fra myndighetenes side var det også et ønske om at mer av fisken kunne gå til foredling i Norge fremfor å bli sendt rundfryst og ubearbeidet ut av landet.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Klimakravene vil i økende grad styre hvilke aktører som får vokse – og hvordan. Her spiller leverandørbransjen en avgjørende rolle som strategiske partnere.

Sideblikk
På tampen fra Provence

Havrommet

Det verste av alt er at mange politikere tror at det alltid...
Nye investeringer

Hjemtur for «Herøyhav»

Reder og skipper Ronald Ervik ser frem til å prøve ut de...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå