
I følge Statistisk Sentralbyrå har Nord-Norge ca. 240 bedrifter innen mottak og foredling av fisk og sjømat. Det omfatter også slakterier og foredlingsanlegg for oppdrettsfisk. Vi snakker om en industri som sysselsetter vel 5.600 personer. Rundt 180 bedrifter er godkjente kjøpere av hvitfisk og skalldyr.
Et skremmende stort antall er eid fra Sør-Norge. Av de 73 største kjøperne av hvitfisk er 29 eid sørfra. Det omfatter også de to desidert største fiskeindustribedriftene i Nord-Norge — Lerøy Norway Seafoods og Nergård. Samtlige av de ni pelagiske konsumanleggene har eiere utenfor Nord-Norge og 9 av de 18 slakteriene for oppdrettsfisk.
Her er artikkelen for deg som har lyst til å vite litt mer om omfanget og eierskapet til fiskeindustrien i våre tre nordligste fylker.

DET ER MYE fokus på havbruk. Kanskje ikke så rart. I 2005 passerte eksportverdien av oppdrettsfisk for første gang eksportverdien av villfisk, og siden har oppdretterne aldri sett seg tilbake. I fjor sto tamfisken for tett på 75 prosent av den totale eksportverdien av fisk og sjømat fra Norge og 46 prosent av eksportkvantumet.
Samtlige av de fire største fiskeriselskapene her hjemme og åtte av de ti største har produksjon og salg av laks og ørret som sin hovedvirksomhet. På Oslo Børs er det laksen som «ruler», og det er også oppdrettsnæringen som vies desidert mest oppmerksomhet av det etter hvert store kobbelet av finansanalytikere, investorer, advokater og bankfolk som er opptatt av sjømatnæringen.
Fiskerne og ikke minst fiskeindustrien er havnet i bakleksa. I denne artikkelen skal vi prøve å gjøre noe med det. For enten man liker det eller ikke; selv om oppdrettslaksen gir mye penger i kassa, er det fortsatt den tradisjonelle fiskeindustrien som holder liv i mange lokalsamfunn langs kysten, i alle fall i Nord-Norge. Uten mottak og foredling av villfisk langs kysten fra Rørvik i sør til Vardø og Vadsø lengst i nordøst hadde det vært langt mellom «lysan».
Ser vi de siste fire årene under ett har ganske nøyaktig 1/3-del av all fisk fra norske fartøyer blitt landet i Nord-Norge, dvs. i Finnmark, Troms og Nordland. Andelen har rett nok falt fra 35,3 prosent i 2021 til bare 28,6 prosent i fjor, mye på grunn av svikten i torskefisket.