Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2025

Leder
NF's blå
Meningspanelet
INGES hjørne
Jonny Berfjord, Norges Sildesalgslag
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Sjømatnæringen på lerret
Nye investeringer
Nye investeringer
På tampen fra Provence
Duellen
Sundnes kommentar
Månedens Gullfisk
Silje Remøy
Sideblikk
Aktuelt
Aktuelt

Nordnorsk fiskeindustri

Når vi snakker om hvitfisk og skalldyr er det Nord-Norge som teller mest.

Fiskeindustri og Nord-Norge? Da vil nok de aller fleste man møter på Karl Johan i Oslo svare tørrfisk. Og for all del; tørrfisken er fortsatt viktig for deler av Lofoten. Men i det store bildet betyr dette tradisjonsrike produktet lite for fiskeindustrien i nord. I fjor ble det produsert under 4.000 tonn. Bare 5-6 prosent av de totale landingene av torsk og torskeartet fisk havnet på hjell. Men fine bilder kan det bli. (Foto: Therese Tande)
Utgave nr. 5

I følge Statistisk Sentralbyrå har Nord-Norge ca. 240 bedrifter innen mottak og foredling av fisk og sjømat. Det omfatter også slakterier og foredlingsanlegg for oppdrettsfisk. Vi snakker om en industri som sysselsetter vel 5.600 personer. Rundt 180 bedrifter er godkjente kjøpere av hvitfisk og skalldyr.

Et skremmende stort antall er eid fra Sør-Norge. Av de 73 største kjøperne av hvitfisk er 29 eid sørfra. Det omfatter også de to desidert største fiskeindustribedriftene i Nord-Norge — Lerøy Norway Seafoods og Nergård. Samtlige av de ni pelagiske konsumanleggene har eiere utenfor Nord-Norge og 9 av de 18 slakteriene for oppdrettsfisk.

Her er artikkelen for deg som har lyst til å vite litt mer om omfanget og eierskapet til fiskeindustrien i våre tre nordligste fylker.

Hvitfiskindustrien i Nord-Norge betyr ikke så mye for den totale sysselsettingen i landsdelen, men for mange næringsfattige kystsamfunn stopper alt opp om denne industrien forsvinner. Har fra Gjesvær på Magerøy i Finnmark, ett av mange samfunn som vil klappe helt samme uten fiskeproduksjon. (Foto: NTB)

DET ER MYE fokus på havbruk. Kanskje ikke så rart. I 2005 passerte eksportverdien av oppdrettsfisk for første gang eksportverdien av villfisk, og siden har oppdretterne aldri sett seg tilbake. I fjor sto tamfisken for tett på 75 prosent av den totale eksportverdien av fisk og sjømat fra Norge og 46 prosent av eksportkvantumet.

Samtlige av de fire største fiskeriselskapene her hjemme og åtte av de ti største har produksjon og salg av laks og ørret som sin hovedvirksomhet. På Oslo Børs er det laksen som «ruler», og det er også oppdrettsnæringen som vies desidert mest oppmerksomhet av det etter hvert store kobbelet av finansanalytikere, investorer, advokater og bankfolk som er opptatt av sjømatnæringen.

Fiskerne og ikke minst fiskeindustrien er havnet i bakleksa. I denne artikkelen skal vi prøve å gjøre noe med det. For enten man liker det eller ikke; selv om oppdrettslaksen gir mye penger i kassa, er det fortsatt den tradisjonelle fiskeindustrien som holder liv i mange lokalsamfunn langs kysten, i alle fall i Nord-Norge. Uten mottak og foredling av villfisk langs kysten fra Rørvik i sør til Vardø og Vadsø lengst i nordøst hadde det vært langt mellom «lysan». 

Ser vi de siste fire årene under ett har ganske nøyaktig 1/3-del av all fisk fra norske fartøyer blitt landet i Nord-Norge, dvs. i Finnmark, Troms og Nordland. Andelen har rett nok falt fra 35,3 prosent i 2021 til bare 28,6 prosent i fjor, mye på grunn av svikten i torskefisket.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå