Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2025

Leder
Sideblikk
NF's blå
Meningspanelet
Frode Blakstad
INGES hjørne
Charles Aas, Norges Råfisklag
Månedens intervju
Norske lakseslakterier
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Sjømatnæringen på lerret
Sundnes kommentar
På tampen fra Provence
Duellen
Williams kommentar

Kollektivt selvmord!

Det er antagelig for sent å slakke opp. Skaden er gjort.

Denne påstanden har blitt enda mer dekkende. Hittil i år er snittprisen på makrell over 41 kroner per kilo på førstehånd, mot 21 kroner i fjor. Prisen er nesten doblet på ett år! Enkelte fangster har i høst oppnådd over 50 kroner kiloen. Det er ingen tvil om at makrellen rocker! (Foto: Sildelaget)
Utgave nr. 9

Skrevet av:

Johán Henrik WILLIAMS

Makrell har blitt fisket i store mengder og til svært gode priser de siste årene, og har bidratt med en stadig større del av inntektsgrunnlaget for den norske pelagiske flåten. Høstingen av makrell i Nordøst-Atlanteren — i all hovedsak på grunn av manglende fordelingsavtaler mellom partene Russland, Norge, EU, Færøyene og Island, og etter hvert også Grønland og Storbritannia, har stort sett vært gjennomført som et vel planlagt regulert overfiske.

Fra 2000 til 2009 var den årlige makrellfangsten i gjennomsnitt 634.000 tonn mot ICES’s råd om å holde fangsten under 524.000 tonn. Overfisket i forhold til rådet var med andre ord 25 prosent.  

I neste 10-års periode fra 2010 til 2019 var rådet fra ICES i gjennomsnitt å holde fangstkvantumet under 707.000 tonn, altså en økning fra forrige 10-års periode på 35 prosent. Mye vil ha mer og fisket tiltok. I disse ti årene ble det i gjennomsnitt fisket 1.040.000 tonn. Et overfiske på imponerende 47 prosent, og en økning i fangstene fra den forrige 10-års perioden på hele 64 prosent. Følgelig fra galt til verre.  

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Sundnes kommentar

Når filéten blir et kunststykke

«Det totale kjøttforbruket synker. Det gjør også forbruket av frukt, bær og...
På tampen fra Provence

En gordisk knute

Det er nesten imponerende hvor mye politikk man kan koke ut av...
INGES hjørne

Å hei fadderi og fadderullandei!

Røver til skuta er stappende full av penger og gull.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå