Viktige fiskearter: BLÅKVEITE
Møre og Romsdal er det største blåkveitefylket, fartøy over 28 meter tar det meste av fangsten, trål er det dominerende fangstredskapet og Kina det desidert største markedet.
Blåkveite fiskes primært midt på sommeren, den går hovedsakelig til frysing, Møre og Romsdal er det største blåkveitefylket, fartøy over 28 meter tar det meste av fangsten, trål er det dominerende fangstredskapet og Kina det desidert største markedet. Her følger siste kapittel i serien om Norges ti viktigste fiskearter. Vi er kommet til blåkveita!
Laksen troner suverent på topp. Det er ingen foran og ingen ved siden. Alle er langt bak. Først av de bak følger torsk, ørret, sild og makrell. Dette er altså de fem viktigste norske fiskeartene. Ifjor sto de for 60 prosent av det totale produksjonskvantumet og hele 90 prosent av førstehåndsverdien. Holder vi oss til det som ble eksportert, sto «topp fem» for 71 prosent av kvantumet og 87 prosent av verdien. Norsk sjømatnæring er med andre ord svært konsentrert om fem arter.