Hempels kommentar
Corona-pandemien og sjømatnæringen?
Men hva betyr corona for verdens sjømatnæring? Og ganske spesielt: for norsk sjømatnæring?
Corona-pandemien har nå vart i over seks måneder, og det er lite realistisk å tro at alt vil være tilbake til normalen om bare ett år. Vi må nok leve med dette i lang tid. Vi ser daglig hvordan pandemien påvirker våre liv. Munnbind, sosial distanse, et enormt forbruk av sprit både til håndvask og innvortes bruk, arbeidsløshet, nedstengning av virksomheter og økt bruk av oljepengene. I skrivende stund blir Statsbudsjettet lagt frem i Stortinget. Det bærer også kraftig preg av corona.
Men hva betyr corona for verdens sjømatnæring? Og ganske spesielt: for norsk sjømatnæring? La oss drodle litt om det.
Noen kommentatorer mener at omsetningen av sjømat har økt betydelig under corona. Fra USA meldes det f.eks. at en supermarkedskjede økte omsetningen av laks og reker med 40 prosent i denne perioden, og at salget av snøkrabbe har økt med 50 prosent. Samtidig gikk sjømatprisene noe ned fordi bunnen falt ut av restaurantmarkedet.
En viktig faktor har nok også vært, at i og med at mange har måttet holde seg hjemme i karantene eller fordi man ikke har lov til å bevege seg ute uten god grunn, så har folk mer tid til å eksperimentere på kjøkkenet. Dette har muligens ført til at mange har tatt seg tid til å forsøke sjømat, vel vitende om at det kan være vanskelig og uvant, men det er jo så sunt!