Bok på kroken
Bok på kroken:
Blom Fiskeoppdrett
Fra etableringen i 1971 og i en mannsalder var selskapets grunnlegger, Andreas Blom, en av en av de mest sentrale aktørene i norsk oppdrettsnæring. Fortsatt er Blom Fiskeoppdrett og Blom-gruppen en betydelig aktør innen den norske havbruksnæringen. Vi har anmeldt boken som forteller historien.
Skrevet av:
Hans Morten Sundnes
Til tross for forsidebildet av blankt vann, firkantmerder og fossende arbeidsbåt kan Ola Honningdal Gryttens bok om Blom Fiskeoppdrett virke litt tørr ved andre øyekast. Fagbokforlaget er utgiver, søylediagrammene flerfoldige og stilen nøktern. Forfatteren er professor i økonomisk historie.
Begynner man å lese, oppdager man fort at Honningdal Grytten går ganske tett på Blom-familien og endatil troslivet der. Samtidig som historien om det familieeide selskapet i Øygarden blir en måte å fortelle historien om moderne norsk fiskeoppdrett på. «Det var først gjennom modig entreprenørskap i 1970-årene at oppdrett slo gjennom som en bærekraftig og ekspanderende næring her til lands», konstaterer forfatteren etter å ha begynt historiefortellingen i Østen 4000-5000 år før. Blant pionerne i 1970-årene var altså Andreas Blom.