Det aller meste går ubearbeidet
Denne utviklingen kan forklares med den sterke eksportveksten av oppdrettslaks og at stadig mer av torsken, hysa og seien eksporteres rund
I fjor ble tett på 70 prosent av sjømaten fra Norge eksportert hel — enten fersk eller fryst. I 2004 var denne andelen 65 prosent. Hovedforklaringen på denne utviklingen er den sterke eksportveksten av oppdrettslaks og at stadig mer av torsken, hysa og seien eksporteres rund.
Figur 1: Eksportandelen i prosent av ubearbeidet fisk fra Norge, 2004-2021.
Figuren lyver ikke. Den forteller hele historien, og viser hvor mange prosent av sjømateksporten i tonn som sendes ubearbeidet ut av landet. Den tykke røde streken gjelder for totalen — de øvrige tre kurvene viser andelen ubearbeidet eksport av henholdsvis «torsk, hyse og sei», «oppdrettslaks» og «sild og makrell». Med ubearbeidet vare mener vi hel fersk eller rundfryst fisk, med eller uten hode. Alle andre produktvarianter av filét, saltet, tørket, hermetisert, røkt og gravet fisk eller fisk bearbeidet på andre måter, er holdt utenom. Det er bearbeidet vare.
Tallenes tale er klar. Som den røde kurven viser er rundt 70 prosent av all fisken vi eksporterer ubearbeidet. Resten har vi gjort noe med. I fjor sendte vi 2,7 millioner tonn fisk og fiskeprodukter ut av landet. Av dette var nesten 1,9 millioner tonn ubearbeidet vare, dvs. 69,2 prosent. Går vi mer i detalj var det 1,2 millioner tonn laks, 315.000 tonn sild, 300.000 tonn makrell, 172.000 tonn torsk, 100.000 tonn sei og nesten 60.000 tonn hyse, alt regnet i produktvekt. Disse seks artene sto altså for tett på 2,1 millioner tonn av totaleksporten, eller 76 prosent. Av dette var hele 1,6 millioner tonn ubearbeidet fisk.
De fire kurvene i figuren viser hvordan andelen ubearbeidet vare har utviklet seg siden 2004. Det første vi legger merke til er at mellom 85 og 90 prosent av all oppdrettslaks eksporteres rund — enten fersk eller fryst. Se den grønne kurven. Andelen har holdt seg nesten forbausende stabil, men har droppet noe — fra 88,7 prosent i perioden 2004-2009 til 86,4 prosent fra 2016 til 2020. Dette har skjedd i en periode der totaleksporten av laks har økt kraftig, hvilket forteller oss at også eksportvolumet av bearbeidet laks, i første rekke fersk og fryst filét har hatt en pen økning. Fra 2004 til 2009 eksporterte vi i snitt ca. 75.000 tonn bearbeidet laks per år, fra 2016 til 2020 142.000 tonn, altså nesten det dobbelte. Vi ser en liten dupp i kurven i 2020 og 2021. Om dette kan tilskrives coronapandemien og en vridning av salget over mot dagligvarehandelen, skal være usagt. Per 1. november i år var eksportandelen ubearbeidet laks «bare» 83,8 prosent. Fortsatt går likevel nesten 85 prosent av all oppdrettslaks hel ut av landet. Potensialet for økt bearbeiding i Norge er altså enormt.