Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

1 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 1 – 2022

Lukk

Leder

NF's blå

INGES hjørne

Bent Dreyer

Historiske godbiter

Lek med tall

Sandøys kommentar

Månedens Gullfisk

Månedens intervju

Guldens Lupe

Nye investeringer

Nye investeringer

Hempels kommentar

Nye investeringer

Ferdigsnakka

Blue Legasea

Sundnes kommentar

Bok på kroken

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Duellen

Fisk og Forskning

Svensken, dansken og oppdrettslaksen

Norge er ikke alene om laks i Norden. Holder vi oss til Sverige og Danmark, har begge egne lakseelver der det også har gått opp rømt oppdrettslaks.

En slik gyteklar tøffing er det mulig å støte på i en av elvene som sprer seg inn i Jylland, i dette tilfelle Holtum Å i Midt-Jylland, og altså tatt opp i forbindelse med Danmarks fiskeri­biologiske undersøkelser.

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 1

«Happy Salmon» —
fysiologien bak glade lakser er et prosjekt der man forsker på holdbart fôr som fremmer tilvekst, helse og over­levelse hos oppdrettslaks. Samtidig er det et eksempel på nordisk samarbeid. Foruten Göteborgs universitet inngår partnere fra Universitetet i Bergen, Sveriges lantbruksuniversitet og Holar universitet på Island. Industripartner er Skretting, to islandske lakseoppdrettsselskap, Laxar Fiskeldi ehf. og Arctic Fish Ltd, samt to mindre svenske foretak, Swedish Algae Factory och Rena Hav AB med forskning og innovasjon rundt mikroalger og RAS-sys­temer på agendaen. NordForsk, som ligger under Nordisk minister­råd, står bak de 10 svenske millionene prosjektet koster. Mest svensk er det likevel utvilsomt: Institutionen för biologi och miljövetenskap of forskningssenteret SWEMARC er prosjekteiere, og biolog Elisabeth Jønsson Bergman ved Göteborgs universitet leder prosjektet.

«Happy Salmon» — Glad laks — er altså både et eksempel på nordisk samarbeid og på at svenskene kan gå i bresjen. Det kan danskene også. Det har de for så vidt alt gjort med regnbueørre­ten, RAS-anlegg og til og med i arbeid for å ta vare på egen villaks i de danske åer. Nå snakker danskene om å drive lakseop­pdrett i Østersjøen. De siste par årene har vi dertil sett planer for gigantiske oppdrettsanlegg for laks på land i Sverige.

Svært mye mer kunne sies om hva man tenker om og gjør med laks og oppdrett hos våre skandinaviske naboer. Vi nøyer oss med et dykk eller noen smakebiter av det man har forsket på i det siste. Noe går rett og slett på egen villaks i egne elver — og for så vidt på innslag av norske rømlinger i disse. Noe går på produksjon av laks og regnbueørret. Og så har vi eksempler på at både danskene og svenskene har funnet det bryet verdt å undersøke den utgaven av laksen som stort sett ender på bordet også der: Den norske oppdrettslaksen.


Norge er ikke alene om laks i Norden. Holder vi oss til Sverige og Danmark, har begge egne lakseelver der det også har gått opp rømt oppdrettslaks. Like fullt er dansker og svensker viktige markeder for norsk oppdrettslaks, de har egne ambisjoner for lakseoppdrett og ikke minst egen forskning som bidrar. Der for­skes det blant annet på nytt biofilter og larvefôr.

Etter et år med kontinuerlige rapporter om pukkellaksens beve­gelser langs norskekysten, kom det før jul en ny rapport om norsk oppdrettslaks på rømmen i Sverige — om rømlinger som både gyter i vassdrag på den svenske vestkysten og som krysser seg med lokale villaksbestander. Medforfatter Stefan Palm fra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) vurderer ikke overraskende funnene som alvorlige.

Sumpafallen er et naturreservat i Sverige, som ligger langs Högvadsån, en sideelv til elven Åtranå som renner ut i Kattegat. Sumpfallen er kjent for rikt dyreliv og artsrikhet, men norsk oppdrettslaks er neppe noe man har ønsket seg på listen. Nå er den der like fullt.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Fisk og Forskning

Det er håp i hengende merd

Noen vil si imot, men oppdrett av laks i merd var en...
Fisk og Forskning

Har satt spor — viser vei videre

SINTEF – hva er egentlig en forskningsstiftelse? Hva står navnet for og...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå