I det Salmon Evolution jubler over fisk i karene, melder Fredrikstad Seafood at de vil bytte laksen med yellowtail. Laksenæringen — heller ikke den på land — står aldri stille. Det hentes millioner her og stanges i byråkrati og nabotvister der. Både anlegg på land og lukkede i sjø er for dem som har gode ideer, klarer å selge dem og dessuten utholdenhet som en Ingebrigtsen. Noen halter av banen, men de samlede ambisjonene i tonn er større enn noen gang.
«Laksplosjonen» ble tittelen på vår forrige rapport om landbaserte lakseprosjekter i verden. Hva skulle vi kalle denne? Dabber det av? Tar det ytterligere av eller skjer mest i det skjulte? Inntrykket er heller i retning av en lang og seig utmarsj, der nettopp lengden, tiden og kreftene det tar, er viktigste stikkord.
De færreste er i mål, og det er jo aldri godt å vite om målstreken er endelig. Noen faller fra underveis, noen sakker akterut og noen henger med uten at vi er helt overbevist om at det blir målgang. Så dukker det også opp nye skikkelser i feltet, om ikke så mange som sist. Enkelte nærmer seg noe vi vil kalle et målområde, eller kanskje de øyner land hvis vi erstatter marsjen med en seilas.
Kobbevik og Furuholmen melder at de ikke har planer om landbasert i dag. Amerikanske Aquabanq har skygget banen. Vadheim Akvapark forteller av de ligger på været i påvente av at verden blir forutsigbar. På Rjukan har Hima Seafoods tatt over stafettpinnen fra den etter hvert bra slitne forgjengeren Salmofarms. Mange kjemper fremdeles med de sedvanlige motbakkene tillatelse og finansering. Losna Seafoods går rettens vei for å få tillatelse. Det krever vel sitt det og. Sør-Afrika har stått på stedet hvil under pandemien. I Russland opplever de nye motbakker ingen visste om.
Men det er altså mulig! Salmon Evolution fikk fisk i karene i vår. Bulandet Miljøfisk, OFS Måløy og Andfjord Salmon blir ikke lenge etter. På den andre siden av kloden, sør for Shanghai, har Nordic Aqua Partner — et prosjekt der man må begynne å kjenne på marsjen — fått rognen på plass. I USAs Maine ser Nordic Aquafarms enden på prosedyrer og klager som må ryddes unna før man kan gå ordentlig i gang. Swiss Lachs er godt etablert i markedet. De som holder ut, kan dra nytte av tilegnet rogn og genetikk eller den nye fellessatsingen mellom Cargill og The Conservation Fund for landbasert fôr. Landbasert laks er mulig, men sprint blir det aldri.
I teksten som følger tar vi i tillegg til atlantisk laks med stor regnbueørret, stor fjellørret og det som måtte gjøres på stillehavslaks. Vi omtaler også en del som har fått konsesjon for landbasert matfiskproduksjon, men satser på storsmolt. Disse er ikke nødvendigvis med i tabellen, der vi fokuserer på matfiskproduksjon. Siden årets konferanse omfatter lukket lakseoppdrett i sjø og på land, vil vi denne gangen også ta med norske selskaper eller prosjekter innen lukket oppdrett i sjø. Hvem av disse som i størst grad representerer fremtiden, grønne skifter og ny vekst, finner vi snart ut.
Sprellende Evolution
Den 26. mars i år var den siste store merkedagen for Salmon Evolution ASA i Hustadvika kommune rett nord for Molde. Det blir sikkert flere, men denne lørdagen i mars ble det liv i prosjektet — og anlegget — på en annen måte enn før. Da satte man ut 100.000 smolt med en snittvekt på rundt 300 gram. Selve smolten var levert av Kraft Laks i Volda, en godt etablert settefiskprodusent som Salmon Evolution kjøpte i august i fjor. Smolten som nå skal svømme seg stor og sterk i karene på Indre Harøy, er ikke bare viktig for Salmon Evolution. De er også et tegn på at produksjonen av landbasert laks i Norge har en fremtid. De første med smolt i sjø, var Fredrikstad Seafood. De har vært på markedet med laksen sin lenge, men ønsker altså å skifte til yellowtail kingfish. Det skal vi komme tilbake til.