Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

9 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 9 – 2025

Leder
Sideblikk
NF's blå
Meningspanelet
Frode Blakstad
INGES hjørne
Charles Aas, Norges Råfisklag
Månedens intervju
Norske lakseslakterier
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Sjømatnæringen på lerret
Sundnes kommentar
På tampen fra Provence
Duellen

Stor, større, størst

Sesongvariasjoner som et kunstverk av Picasso!

Denne figuren viser hvordan oppdrettsproduksjonen og landingene av villfisk i Norge fordeler seg prosentvis per måned gjennom året. Tallene er basert på statistikk fra Fiskeridirektoratet og gjelder for hver måned de siste fem årene. dvs. fra 2020 til 2024.
Utgave nr. 9

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

Dette er ikke et kunstverk av Picasso. Det kunne ha vært det! Derimot er det en figur som viser sesongvariasjonene i norsk sjømatnæring; mer presist hvordan produksjonen av oppdrettsfisk og landingene av villfisk fordeler seg per måned gjennom året.

Det krever kanskje litt tålmodighet og helst godt syn for å få med seg alle detaljer. Men hovedkonklusjonen burde være enkel. For mange fiskeslag er det store variasjoner gjennom året.

Sesongpreget kommer tydelig frem. Mars er den store måneden for landingene av torsk og hyse. Det er også i denne måneden vi tar på land desidert mest kolmule — i snitt de siste fem årene nesten 47 prosent. Fisket av uer og blåkveite topper seg i juni, september er den store måneden for makrellfisket og nvg-silda fisker vi primært i oktober og november. Nesten 60 prosent av all nvg-sild blir landet i disse to månedene.

Tre arter skiller seg ut med et ganske jevnt uttak gjennom året — sei, laks og ørret. At oppdretterne klarer å holde en relativt jevn produksjon sammenlignet med de som høster villfisk er ikke overraskende. Men det er neppe alle som er klar over at landingene av sei fordeler seg minst like jevnt over året som slaktekvantumet av laks og ørret.   

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Aktuelt

— Dødeligheten for laks lavere enn for landdyr

Justert for levetid har kun storfe lavere dødelighet enn laks, forklarte COO...

Lukket i sjø:
Vårslipp for lukket

Konturene av en ny æra for norsk havbruksnæring.

Havbruk til havs:
Viktige milepæler

En statusrapport per november 2025 om Havbruk til Havs. Hva har skjedd...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå