Stor, større, størst
Sesongvariasjoner som et kunstverk av Picasso!
Dette er ikke et kunstverk av Picasso. Det kunne ha vært det! Derimot er det en figur som viser sesongvariasjonene i norsk sjømatnæring; mer presist hvordan produksjonen av oppdrettsfisk og landingene av villfisk fordeler seg per måned gjennom året.
Det krever kanskje litt tålmodighet og helst godt syn for å få med seg alle detaljer. Men hovedkonklusjonen burde være enkel. For mange fiskeslag er det store variasjoner gjennom året.
Sesongpreget kommer tydelig frem. Mars er den store måneden for landingene av torsk og hyse. Det er også i denne måneden vi tar på land desidert mest kolmule — i snitt de siste fem årene nesten 47 prosent. Fisket av uer og blåkveite topper seg i juni, september er den store måneden for makrellfisket og nvg-silda fisker vi primært i oktober og november. Nesten 60 prosent av all nvg-sild blir landet i disse to månedene.
Tre arter skiller seg ut med et ganske jevnt uttak gjennom året — sei, laks og ørret. At oppdretterne klarer å holde en relativt jevn produksjon sammenlignet med de som høster villfisk er ikke overraskende. Men det er neppe alle som er klar over at landingene av sei fordeler seg minst like jevnt over året som slaktekvantumet av laks og ørret.