Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2018

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2018

Lukk

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

NF's blå

Månedens intervju

Ferdigsnakka

Nye investeringer

Smånytt fra fiskerinæringen

Bjarnasons kommentar

Månedens jubileum

Høyviks kommentar

Historiske fiskerifolk

Lek med tall

Lov og Rett

Fem på konferanse

Sandøys kommentar

Bok på kroken

Hempels kommentar

Henrik W. Horjen

Sundnes kommentar

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Viktige fiskerikommuner

NF's blå

Leder

Ved et veiskille

Sjømatnær­ingen er omsider blitt det fyrtårnet i norsk næringsliv som den alltid har hatt potensial til.

Utgave nr. 11/12 2018

Redaktør Thorvald Tande jr.

I 2019 ER DET NØYAKTIG 40 år siden en nybakt sosialøkonom og senere redaktør i «Norsk Fiskerinæring» ble sendt på opplæring. Året startet med å lage saus og steke selkaker hos Trondhjem Preserving AS på Lade og fortsatte med sperring av fisk og is­kalde kvelder på hjellbruket hos Rolf Jentoft AS på Ballstad i Lofoten. Deretter ble det tre måneder ved pillemaskinene og langs filétlinjene til Brødrene Aarsæther AS i Båtsfjord, før året ble avsluttet på Harøysund i Romsdal som kranfører og lab-assistent på sildemelfabrikken Romsdal Havprodukter AS. Det var et svært lærerikt år.

Det har rent utrolig mye vann i havet siden 1979. Det er neppe noen andre næringer i Norge som har endret seg så mye som sjømatnæringen. Struktur-utviklingen har vært dramatisk. Samtlige av de fire bedriftene nevnt over er enten borte eller har fått nye eiere. Antall fiskere, fiskebåter og fiskeprodusenter er kraftig redusert, mens oppdrettslaksen har vokst fra nærmest intet til å utgjøre 2/3-deler av den totale eksportverdien av fisk og sjømat. I den grad man kan snakke om et tidsskille, vil vi hevde at det kom tidlig på 1990-tallet med EØS-avtalen, bort­fallet av fiskeristøtten, innføringen av ulike strukturordninger i fiskeflåten, FOS-konkursen og liberaliseringen av konsesesjon­loven for oppdrett. Alt dette la grunnlaget for fremveksten av den sjømatnæringen vi kjenner i dag.

Nå nærmer vi oss et nytt tidsskille.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå