Historiske fiskerifolk
Klaus Sunnanå:
Sosialist, statsøkonom og fiskeridirektør
Han er kalt fiskeriforvaltningens svar på helsedirektør Karl Evang. Sammenligningen er treffende. Begge var motdagister i mellomkrigstiden.


Begge var i London under krigen og var med på å legge ned grunnsteinene til det planøkonomiske nasjonsbyggingsprosjektet etter 1945. Som fagdirektører satt de svært lenge, og utøvde sine embeter enerådende, uavhengige og frittalende. Og begge brøt med sitt moderparti etter folkeavstemmingen i 1972.
Klaus Sunnanå ble født i 1905 i Stangeland på Karmøy som sønn av Knut Andreas Søndenå og Lisa Kristine Thuestad. Oppvekstmiljøet var preget av jordbruk og fiskeri, som var den vanligste tilpasningen i regionen. Faren var lærer og gårdbruker, men hadde også drevet fiske i sin ungdom. Gymnasårene tilbrakte Klaus på Voss offentlige landsgymnas, som var opprettet i 1915 som landets første i sitt slag. Bakgrunnen for ordningen med landsgymnas var å gi bygdeungdom et høyere utdanningstilbud i deres eget miljø. Etter gymnasiet begynte Sunnanå å studere statsøkonomi. Som ung student ved Det Kongelige Frederiks Universitet var han sterkt politisk engasjert. Målsaken var noe som bandt studenter fra landsbygda sammen i hovedstaden. På Voss var han blitt kjent med Sverre Kolltveit og Olav Meidalshagen. Sammen ble disse tre sentrale i studentmållaget og rundt utgivelsen av det akademiske nynorsktidsskriftet «Fram».
Vil du lese mer av saken på en enkel måte? "Prøv gratis i 14 dager" uten binding eller forpliktelser, eller logg inn på din bruker.
Logg inn
Prøv gratis i 14 dager
Vi tilbyr 14 dagers prøvetid uten binding eller andre forpliktelser. Alt du registrerer er navn, (firma), epost og egen kode. Etter 14 dager må du selv aktivere abonnement om du ønsker det. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Lag brukerkonto her. Vi knytter det til ditt abonnement. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss
Få innsikt og oversikt
Et årsabonnement koster 2300,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.