Historiske fiskerifolk
Klaus Sunnanå:
Sosialist, statsøkonom og fiskeridirektør
Han er kalt fiskeriforvaltningens svar på helsedirektør Karl Evang. Sammenligningen er treffende. Begge var motdagister i mellomkrigstiden.
Skrevet av:
Bjørn Petter Finstad
Begge var i London under krigen og var med på å legge ned grunnsteinene til det planøkonomiske nasjonsbyggingsprosjektet etter 1945. Som fagdirektører satt de svært lenge, og utøvde sine embeter enerådende, uavhengige og frittalende. Og begge brøt med sitt moderparti etter folkeavstemmingen i 1972.
Klaus Sunnanå ble født i 1905 i Stangeland på Karmøy som sønn av Knut Andreas Søndenå og Lisa Kristine Thuestad. Oppvekstmiljøet var preget av jordbruk og fiskeri, som var den vanligste tilpasningen i regionen. Faren var lærer og gårdbruker, men hadde også drevet fiske i sin ungdom. Gymnasårene tilbrakte Klaus på Voss offentlige landsgymnas, som var opprettet i 1915 som landets første i sitt slag. Bakgrunnen for ordningen med landsgymnas var å gi bygdeungdom et høyere utdanningstilbud i deres eget miljø. Etter gymnasiet begynte Sunnanå å studere statsøkonomi. Som ung student ved Det Kongelige Frederiks Universitet var han sterkt politisk engasjert. Målsaken var noe som bandt studenter fra landsbygda sammen i hovedstaden. På Voss var han blitt kjent med Sverre Kolltveit og Olav Meidalshagen. Sammen ble disse tre sentrale i studentmållaget og rundt utgivelsen av det akademiske nynorsktidsskriftet «Fram».