Guldens Lupe
Lysprikkfisk — Myctophidae
Hvor mye det finnes av de små og sølvblanke fiskene er usikkert, men estimatene tilsvarer flere ganger verdens årlige fiskefangster.
Skrevet av:
Ask Sivsønn Gulden
Lysprikkfisk er en mesopelagisk fiskefamilie, hvilket vil si at den lever på dyp mellom 200 og 1000 meter. Gruppen består av rundt 250 ulike arter, hvorav bare seks er funnet i norske farvann. Avhengig av art blir de mellom fem og 30 cm lange. Hvor mye det finnes av de små og sølvblanke fiskene er usikkert, men estimatene ligger på mellom 600 og noen tusen millioner tonn, hvilket tilsvarer flere ganger verdens årlige fiskefangster. Lysprikkfisken har lysorganer i prikker langs med buken, samt ved hodet. Paradoksalt nok benyttes disse til å gjemme seg for predatorer i mørket. Dypvannsarter jakter nemlig byttedyr ved å se silhuetten deres opp mot den lysere overflaten. Når fisken lyser blir den usynlig for predatorer, da den «fjerner» silhuetten ved å gå i ett med overflatelyset. Det er også foreslått at lyset kan fungere litt som en datingapp ved at fisken synliggjør seg for mulige partnere. Lysprikkfisken utfører såkalt døgnlig vertikal migrering; opp om natten for å finne mat, ned i dypet om dagen for å gjemme seg. Slik bringer de karbon ned til dypet og bidrar til karbonkretsløpet. Fisken er lavtrofisk da dietten består av dyre- og algeplankton.
Utbredelse
Lysprikkfisk finnes i alle havområder.
Menneskemat?
Nei, men det kan den bli. Selv om det trolig aldri blir noen lørdagssnacks finnes næringsstoffene, og den kan følgelig benyttes som kosttilskudd eller som fôr til oppdrettsfisk osv. Problemet er at lysprikkfisken opptrer nokså spredt; det er ingen stimfisk. Lysprikkfisken vil også være sårbar for overfiske da den får relativt få avkom om gangen. Det blir derfor viktig med videre forskning på dypvannsfisken. I dag foregår blant annet et samarbeidsprosjekt kalt MEESO, der målet er å undersøke mesopelagiske arters biomasse, produksjon, rolle i økosystemene, samt evaluere metoder for bærekraftig fiske.
Navneopprinnelse
Fisk med lyse prikker gir et godt utgangspunkt for et navn. Følgelig er det norske navnet lysprikkfisk svært passende. Myctophidae kan deles opp i to greske ord: mykt som betyr nese og ophis som oversettes til slange.