Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

3 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 3 – 2022

Lukk

NF's blå

Meningspanelet

INGES hjørne

Guldens Lupe

Månedens Gullfisk

Leder

Tar ordet

Sandøys kommentar

Lek med tall

Historiske godbiter

Månedens intervju

Hempels kommentar

Sjømatklynger

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Nye investeringer

Nye investeringer

Nye investeringer

Fisk og Forskning

Duellen

Bok på kroken

Fisk og Forskning

Våte hetebølger og skjøre skall

Vi har snakket med to av dem i Norge som er aller tettest på FN-rapportene. Det er ikke helsvart ennå.

Sanktpetersfisk er en særpreget krabat med navn etter tommelmer­ket til apostelen Peter, om man skal ta den historien for god fisk. Den kan godt dukke opp utenfor Australia og New Zealand, mens Nordsjøen har vært regnet som grensen for nordlig utbre­delse. I de siste årene har den også blitt mer vanlig i norske farvann, en håndfast dokumentasjon på at klimaet faktisk endrer seg. Skal vi glede oss over slike besøk eller grue oss til det som måtte følge videre?

Skrevet av:

Hans Morten Sundnes

Journalist
Utgave nr. 3

Det hadde ikke vært noe problem i det hele tatt å fylle FoU-sidene med forskning på klimaendringer og mulige virkninger på norsk fiskeri og oppdrett. Utallige forskere har beseglet sin skjebne ved å vie livet til endringer i istykkelse, hjemløse alger, plagede snegler og fiskearter på ville veier. Havforsk­ningsinstituttet er på ballen, Polarinstituttet like selvfølge­lig, Norce, Møreforsking, Norsk institutt for naturforskning, universitetene og Norges Handelshøyskole, og vi blir ikke ferdig. I alle forskningsprosjekter utøves det samarbeid, og dette vil som regel også være internasjonalt. Tyskland, Frankrike og USA er tunge, men i et av EU-prosjektene HI er med i, er det i alt 24 nasjoner involvert.

Dette omfatter også forskning som er med på å danne grunnlaget for de etter hvert godt kjente, men ikke alltid like kjære kli­marapportene som stadig oppdateres og peker på at det nesten er for sent, men at tiden like fullt er inne for å handle.

Fisk og Forskning i «Norsk Fiskerinæring» dreier seg jo om for­skning, utvikling og innovasjoner som har noe å si for norsk fiskeri- og akvakulturnæring. Og gjerne så direkte eller anvende­lig som mulig. Klimaforskning dreier seg ofte om det mer overord­nede. Man forsker kanskje på arter få har hørt om, like gjerne på ikke-kommersielle som kommersielle, og konklusjonene kan dreie seg om hva vi vil stå foran om 15 eller 50 år.

Samtidig har vi begynt å erfare at klimaendringene faktisk er i gang. En St. Petersfisk i garnet er direkte nok. Et giftalgeut­brudd også. Klima er ikke et ord for rapporter, men fundamentet for all virksomhet i og nær havet. Innimellom må det også bli tema for Fisk og Forskning.

Vi har ikke kapasitet til å gå gjennom all verdens forskning på klima og hav, men har møtt to av de norske forskerne med best oversikt og som også er tettest på arbeidet med FNs klimarapport­er, ikke minst den aller siste. De bekrefter at klimaet absolutt er i siget. Norsk fiskeriforvaltning skal det kanskje mer til å endre.


Klimarapportene som jevnlig deles med verden, ser ut til å by på en stadig mørkere nyanse av en farge vi kjenner fra før: svart. Om du ikke skulle gå i kjelleren av høyere temperatursnitt, bør du kanskje sjekke ut hva en hetebølge under vann kan utrette. Eller hva å legge vekt på klimarobusthet i fiskeriforvaltningen kan innebære. Vi har snakket med to av dem i Norge som er aller tettest på FN-rapportene. Det er ikke helsvart ennå.

Vi har samlet Havforskningsinstituttets Mette Skern-Mauritzen og Knut Yngve Børsheim på Atlanterhavet — møterommet altså — noen dager etter fremleggelsen av klimapanelets siste rapport og følgelig ikke så lenge før dommedag. Rapporten var enda dystrere enn før, og det er sikkert mange som har brukt opp de store, sterke ordene og alarmbjellelydene. Det er trolig like mange som har lukket ørene for dem. Det betyr jo ikke at temaet ikke må tas på alvor, og en litt lengre samtale med de to HI-forskerne samt noen drypp fra pågående klimarelatert forskning gir også nyanser og nye satsbrett for handling. Det er fremdeles mulig, og det skjer. Klimaproblemet går ikke ut på dato.

Knut Yngve Børsheim: — Er det noe som er langsiktig, er det jo det. Tidsperspektivet er fra nå til kommende generasjoner. Når jeg snakker med fiskerne om klimaendring, får jeg ofte svaret: Vi kan tilpasse oss. Og det tror jeg for så vidt de er veldig vant til. Men klimaet setter rammebetingelser for økologien i havet, og uansett ståsted i fiskeriene, er naturen noe man må forholde seg til.

Lederen i Det internasjonale klimapanelet redegjør overfor FN. De siste årene har det vært lite positivt å melde. Klimasaken viser samtidig verdien av overnasjonale organ som FN.
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
Guldens Lupe

Måker — Larinae

«De skriker som syke sjeler»
Fisk og Forskning

Halvgått løp for nedbrytningsdugnad

Det på sin plass å heie på nedbrytende krefter.
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå