Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

4 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 4 – 2022

Lukk

NF's blå

INGES hjørne

Meningspanelet

Frode Blakstad

Guldens Lupe

Historiske godbiter

Månedens Gullfisk

Leder

Høyviks kommentar

Brev fra leserne

Månedens intervju

Hempels kommentar

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

På tampen fra Provence

Duellen

INGES hjørne

LAND I SIKTE

De globale ambisjonene om landbasert matfiskoppdrett av laks skyter i været. Det samme gjelder i Norge.

Dette er tredje gang vi lager en oversikt over anlegg som driver matfiskoppdrett av laks på land. Tidligere har vi brukt oppslags­bilder av Atlantic Sapphire ASA i USA, som fortsatt ligger langt fremme i løypa. I denne tredje utgaven har vi valgt et flott dronebilde av Salmon Evolution ASA på Indre Harøy i Hustadvika kommune, som så smått nærmer seg ferdigstillelse av første bygge­trinn. Dimensjonene er enorme og snart skal den første laksen slaktes. (Foto: Salmon Evolution)
Utgave nr. 4

I det Salmon Evolution jubler over fisk i karene, melder Fredrik­stad Seafood at de vil bytte laksen med yellowtail. Laksenæringen — heller ikke den på land — står aldri stille. Det hentes millioner her og stanges i byråkrati og nabotvister der. Både anlegg på land og lukkede i sjø er for dem som har gode ideer, klarer å selge dem og dessuten utholdenhet som en Ingebrigtsen. Noen halter av banen, men de samlede ambisjonene i tonn er større enn noen gang.

«Laksplosjonen» ble tittelen på vår forrige rapport om landbaserte lakseprosjekter i verden. Hva skulle vi kalle denne? Dabber det av? Tar det ytterligere av eller skjer mest i det skjulte? Inntrykket er heller i retning av en lang og seig utmarsj, der nettopp lengden, tiden og kreftene det tar, er viktigste stikkord.

De færreste er i mål, og det er jo aldri godt å vite om målstre­ken er endelig. Noen faller fra underveis, noen sakker akterut og noen henger med uten at vi er helt overbevist om at det blir målgang. Så dukker det også opp nye skikkelser i feltet, om ikke så mange som sist. Enkelte nærmer seg noe vi vil kalle et målom­råde, eller kanskje de øyner land hvis vi erstatter marsjen med en seilas.

Matfiskoppdett på land har vært i fokus lenge, også i Norge. 1. juni 2016 ble det bestemt at landbaserte tillatelser skal være gratis, og det er de fortsatt. I mai 2019 arrangerte «Norsk Fiskerinæring» og Yes! Seafood sin første konferanse om laks på land på Scandic Holmenkollen Park. Den trakk over 300 deltakere. I mai 2022 var interessen like stor. (Foto: Torbjørn Rasmussen )

Kobbevik og Furuholmen melder at de ikke har planer om landbasert i dag. Amerikanske Aquabanq har skygget banen. Vadheim Akvapark forteller av de ligger på været i påvente av at verden blir forutsigbar. På Rjukan har Hima Seafoods tatt over stafettpinnen fra den etter hvert bra slitne forgjengeren Salmofarms. Mange kjemper fremdeles med de sedvan­lige motbakkene tillatelse og finansering. Losna Seafoods går rettens vei for å få tillatelse. Det krever vel sitt det og. Sør-Afrika har stått på stedet hvil under pandemien. I Russland opplever de nye motbakker ingen visste om.

Men det er altså mulig! Salmon Evolution fikk fisk i karene i vår. Bulandet Miljøfisk, OFS Måløy og Andfjord Salmon blir ikke lenge etter. På den andre siden av kloden, sør for Shanghai, har Nordic Aqua Partner — et prosjekt der man må begynne å kjenne på marsjen — fått rognen på plass. I USAs Maine ser Nordic Aqua­farms enden på prosedyrer og klager som må ryddes unna før man kan gå ordentlig i gang. Swiss Lachs er godt etablert i markedet. De som holder ut, kan dra nytte av tilegnet rogn og genetikk eller den nye fellessatsingen mellom Cargill og The Conservation Fund for landbasert fôr. Landbasert laks er mulig, men sprint blir det aldri.

I teksten som følger tar vi i tillegg til atlantisk laks med stor regnbueørret, stor fjellørret og det som måtte gjøres på stille­havslaks. Vi omtaler også en del som har fått konsesjon for landbasert matfiskproduksjon, men satser på storsmolt. Disse er ikke nødvendigvis med i tabellen, der vi fokuserer på matfiskpro­duksjon. Siden årets konferanse omfatter lukket lakseoppdrett i sjø og på land, vil vi denne gangen også ta med norske selskaper eller prosjekter innen lukket oppdrett i sjø. Hvem av disse som i størst grad representerer fremtiden, grønne skifter og ny vekst, finner vi snart ut.

Sprellende Evolution

Den 26. mars i år var den siste store merkedagen for Salmon Evolution ASA i Hustadvika kommune rett nord for Molde. Det blir sikkert flere, men denne lørdagen i mars ble det liv i prosjektet — og anlegget — på en annen måte enn før. Da satte man ut 100.000 smolt med en snittvekt på rundt 300 gram. Selve smolten var levert av Kraft Laks i Volda, en godt etablert settefiskprodusent som Salmon Evolution kjøpte i august i fjor. Smolten som nå skal svømme seg stor og sterk i karene på Indre Harøy, er ikke bare viktig for Salmon Evolution. De er også et tegn på at produksjo­nen av landbasert laks i Norge har en fremtid. De første med smolt i sjø, var Fredrikstad Seafood. De har vært på markedet med laksen sin lenge, men ønsker altså å skifte til yellowtail king­fish. Det skal vi komme tilbake til.

Matfiskoppdrett på land er fortsatt i vinden. Men nå er det også stor oppmerksomhet rundt matfiskoppdrett i lukkede eller semi-lukkede anlegg i sjøen. Akvafuture AS i Brønnøysund er kanskje det selskapet i Norge som er kommet lengst med lukkede løsninger i sjø. (Foto: Akvafuture)
Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

Verdt å vite om Havbruksmeldingen

Det blir opp til politikerne å bestemme tempoet.
Månedens Gullfisk

Geir Andreassen

Månedens gullfisk har vært der lenge. Nå får andre krefter overta.
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 3 – 2025

Russland i norske havner? Bør Norge starte en prosess med tanke på...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå