Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2022

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2022

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Guldens Lupe

Meningspanelet

INGES hjørne

Frode Blakstad

Høyviks kommentar

Månedens intervju

Kommentar

Østensjøs kommentar

på kanten

Hempels kommentar

Ferdigsnakka

Hvordan ledes de store?

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Nye investeringer

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Leder

Et perlebryllup

Det har vært 30 utrolig spennende år. Fra orkesterplass har jeg hatt fornøyelsen av å kunne følge det jeg vil kalle en total omlegging av sjømatnæringen.

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør
Utgave nr. 11/12

Redaktør Thorvald Tande

1. JANUAR 2023 ER DET 30 år siden jeg overtok som redaktør i «Norsk Fiskerinæring». Om et par uker kan jeg altså feire perlebryllup. Min kone må ha meg unnskyldt; men ofte kan det jo føles som om jeg nærmest er gift med bladet. Det er blitt en livsstil. I 1993 hadde min far vært redaktør i nesten 32 år, og jeg hadde ingen planer eller intensjoner om å slå han. Men nå blinker «rekorden» rett rundt hjørnet. Far skrev sin siste artikkel da han var 87, og jeg har ikke tenkt å gi meg. Hvem vet, kanskje kan jeg rekke 40 år som redaktør! Men det har jeg overlatt til min datter å bestemme. Hun er tross alt daglig leder. Skjønt jeg er styreleder, så…!

Det har vært 30 utrolig spennende år. Fra orkesterplass har jeg hatt fornøyelsen av å kunne følge det jeg vil kalle en total omlegging av sjømatnæringen. I 1993 var de første strukturordningene i flåteleddet så vidt begynt å fungere. Torskekrisen på tampen av 1980-tallet var historie, i oppdrettsnæringen var konsolideringsprosessene i full gang, Kjell Inge Røkke var på vei hjem og sjømat var så smått i ferd med å bli interessant også for finansfolket. Jeg våger den påstand at sjømatnæringen har utviklet seg mer de siste 30 årene enn i noen tilsvarende periode før. Alt er snudd på hodet. For 30 år siden var spørsmålet hva staten kunne gjøre for sjømatnæringen. I dag er problemstillingen den motsatte. 

OM NOEN UKER FYKER nyttårsrakettene til værs etter et år som slår alle rekorder. Førstehåndsverdien er opp fem milliarder kroner, eller med over 20 prosent. I torskesektoren snakker vi om nesten 40 prosent i verdiøkning. Fangstkvantumet er omtrent det samme i år som i fjor, både totalt og i torskesektoren, så veksten kan i sin helhet tilskrives prisene. I oppdrettsnæringen er produksjonen omtrent den samme som i fjor. Også her kan altså veksten i sin helhet tilskrives prisutviklingen. I 2021 eksporterte vi laks og ørret for 85 milliarder kroner. I år passerer vi 110 milliarder. Vi snakker om en økning på over 30 prosent. Inntjeningen er enorm. Holder vi oss til de fem oppdrettsselskapene på Euronext i Oslo hadde de per utgangen av september i fjor et overskudd etter skatt på 9,2 milliarder kroner. På samme tidspunkt i år var overskuddet 14,5 milliarder. Resultatet etter skatt har altså økt med 57,5 prosent. Driftsresultatet har økt med over 70 prosent. Slå den! Det er ingen grunn til å tro at små og mellomstore oppdrettsselskaper har gjort det dårligere.

Akkurat i det du leser disse linjene passerer eksportverdien av sjømat 150 milliarder kroner. Innen året går i graven vil vi ha sendt sjømat ut av landet for ytterligere et par milliarder. 2022 blir kort sagt rekordenes år. Selvsagt ikke for alle. Slik fungerer ikke verden. Men for sjømatnæringen totalt har inntektene fosset inn som aldri før.

HVORFOR STÅR SÅ IKKE jubelen i taket?

Det er mange årsaker. Krig i Europa, økonomiske nedgangstider i viktige markeder, økt proteksjonisme, inflasjon, renteøkninger, strømpriser på ville veier og generelt sterkt økte kostnader. Ved inngangen til 2023 er det mange forhold som demper lysten til å feire. Ingen kan ta fra oss gleden over et økonomisk meget godt år for store deler av næringen. Men det som er spist er spist. Nå er blikket rettet fremover, og det er mange skyer i horisonten. Ved utgangen av rekordåret 2022 vil vi hevde at usikkerheten er større enn kanskje noen gang. Lakseprisene vil forhåpentligvis holde seg oppe; produksjonen også. Det tror i alle fall de som har greie på slikt. Men hva med lusa, fôrprisene og produksjonskostnadene? Torskekvantumet skal mye ned. Er det rom for ytterligere prisøkning eller må fiskerne forberede seg på reduserte inntekter? Hvilken generell kostnadsutvikling kan vi vente oss i 2023, hva skjer med rentene og ikke minst med kronekursen? Og som om ikke alt dette er nok; kommer det en grunnrenteskatt på matfiskoppdrett av laks og ørret, hvordan blir den utformet og hva blir resultatet av Kvotemelding II når den skal behandles i Stortinget? Står kanskje dagens kvotefordeling for fall? Og hva med den politiske utviklingen? Arbeiderpartiet og Senterpartiet ligger katastrofalt dårlig an på meningsmålingene. Valget neste høst kan gi maktskifte i svært mange kommuner, og presse frem retningsendringer. Spørsmålstegnene står formelig i kø.

Men det lar vi dem bare gjøre. Her nøyer vi oss med å skrive at 2023 forhåpentligvis blir et nytt godt år for norsk sjømatnæring og at næringsutøvere, tillitsvalgte, byråkrater og politikere gjør gode og fornuftige valg — valg som kan bidra til å utløse sjømatnæringens potensial både på kort og lang sikt. I dette ligger kanskje først og fremst at næringen får stabile og forutsigbare rammevilkår. Nettopp usikkerhet om hva fremtiden kan bringe er den største festbremsen av dem alle. 

God jul og godt nytt år!

Relaterte saker

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder
NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå