Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
    • Artikkelserier
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

5 – 2025

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 5 – 2025

Leder
NF's blå
Meningspanelet
INGES hjørne
Jonny Berfjord, Norges Sildesalgslag
Månedens intervju
Williams kommentar
Ferdigsnakka
Sjømatnæringen på lerret
Nye investeringer
Nye investeringer
På tampen fra Provence
Duellen
Sundnes kommentar
Månedens Gullfisk
Silje Remøy
Sideblikk
Aktuelt
Aktuelt

USA-markedet for norsk sjømat

Størst på laks, snøkrabber og kongekrabber

Utgave nr. 5

Skrevet av:

Thorvald Tande

Redaktør

Det bør ikke forundre noen. USA er et kjøpesterkt marked og amerikanerne foretrekker det beste av det beste. I alle fall når det kommer til sjømat fra Norge. Så langt i år har USA stått for nesten en tredjedel av eksportverdien av fersk og fryst laksefilet og rundt to tredjedeler av eksportverdien av kongekrabber og snøkrabber. Det er altså laksen og krabbene som ruler. 

40, 51, 75, 24 og 33!

Nei, dette er ikke en lottorekke fra eldretreffet i Eidsvoll sist lørdag. Det er den prosentvise veksten i sjømateksporten til USA måned for måned hittil i år. Ser vi de første fem månedene under ett har eksportverdien av sjømat over dammen økt med smått utrolige 45,6 prosent.

Selv i mai da all eksport fra Norge til USA ble pålagt ti prosent i toll, økte sjømateksporten med nesten 33 prosent sammenlignet med mai 2024. Faktum er at USA har seilt opp som vårt desidert største sjømatmarked regnet i verdi. Hittil i år, dvs. per utgangen av mai, har vi solgt fisk og sjømat til amerikanerne for tett på 7,7 milliarder kroner.

Som vi ser av tabell 2 lenger ut i artikkelen utgjorde dette 10,7 prosent av den totale eksportverdien. De siste tre årene, dvs. i 2022, 2023 og 2024 har USA vært vårt tredje største sjømatmarked. Så langt i år har dette markedet frest forbi både Polen og Danmark, og mye skal gå galt om ikke USA topper også når nyttårsrakettene flyr til himmels i slutten av desember i år.

Den er ikke akkurat vakker. Men amerikanerne kan ikke få nok av den. Til nå i år har vi eksportert nesten 350 tonn levende og fryste kongekrabber til USA til en verdi av 470 millioner kroner. Snittprisen er altså nesten 750 kroner per kilo. (Foto: Arkiv)

Eksportverdien til Danmark har falt kraftig så langt i 2024. Danskene har ikke en sjanse til å ta igjen USA. Eksportverdien til Polen har faktisk økt med 2,5 prosent så langt i år. Men om eksportutviklingen i årets siste syv måneder blir noe svakere enn i fjor — hvilket vi tror, havner Polen et lite stykke bak. Og så skal vi være de første til å understreke at mye kan gå galt.

Vi skal også tilføye at tallene fra Norges Sjømatråd viser direkteeksporten til de ulike markedene. Om vi tar med all den norske sjømaten som videresendes fra Danmark og Polen til Frankrike, er det nok fortsatt «les Francais» som konsumerer mest sjømat fra Norge, selv om vi ikke skal glemme at det også går en del norsk sjømat til USA via andre markeder.

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Andre saker

Månedens Gullfisk

Olav Holst-Dyrnes

Dersom det blir aktuelt å etablere en gullfiskvandre­pokal, har den nye styre­lede­ren i...
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 5 – 2025

Om leverandørbransjen og hvilke saker og tema de holder seg oppdatert om....
NF's blå

nf’s blå nr 5 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå