USA-markedet for norsk sjømat
Størst på laks, snøkrabber og kongekrabber


Det bør ikke forundre noen. USA er et kjøpesterkt marked og amerikanerne foretrekker det beste av det beste. I alle fall når det kommer til sjømat fra Norge. Så langt i år har USA stått for nesten en tredjedel av eksportverdien av fersk og fryst laksefilet og rundt to tredjedeler av eksportverdien av kongekrabber og snøkrabber. Det er altså laksen og krabbene som ruler.
40, 51, 75, 24 og 33!
Nei, dette er ikke en lottorekke fra eldretreffet i Eidsvoll sist lørdag. Det er den prosentvise veksten i sjømateksporten til USA måned for måned hittil i år. Ser vi de første fem månedene under ett har eksportverdien av sjømat over dammen økt med smått utrolige 45,6 prosent.
Selv i mai da all eksport fra Norge til USA ble pålagt ti prosent i toll, økte sjømateksporten med nesten 33 prosent sammenlignet med mai 2024. Faktum er at USA har seilt opp som vårt desidert største sjømatmarked regnet i verdi. Hittil i år, dvs. per utgangen av mai, har vi solgt fisk og sjømat til amerikanerne for tett på 7,7 milliarder kroner.
Som vi ser av tabell 2 lenger ut i artikkelen utgjorde dette 10,7 prosent av den totale eksportverdien. De siste tre årene, dvs. i 2022, 2023 og 2024 har USA vært vårt tredje største sjømatmarked. Så langt i år har dette markedet frest forbi både Polen og Danmark, og mye skal gå galt om ikke USA topper også når nyttårsrakettene flyr til himmels i slutten av desember i år.

Eksportverdien til Danmark har falt kraftig så langt i 2024. Danskene har ikke en sjanse til å ta igjen USA. Eksportverdien til Polen har faktisk økt med 2,5 prosent så langt i år. Men om eksportutviklingen i årets siste syv måneder blir noe svakere enn i fjor — hvilket vi tror, havner Polen et lite stykke bak. Og så skal vi være de første til å understreke at mye kan gå galt.
Vi skal også tilføye at tallene fra Norges Sjømatråd viser direkteeksporten til de ulike markedene. Om vi tar med all den norske sjømaten som videresendes fra Danmark og Polen til Frankrike, er det nok fortsatt «les Francais» som konsumerer mest sjømat fra Norge, selv om vi ikke skal glemme at det også går en del norsk sjømat til USA via andre markeder.