Hempels kommentar
«Fake news» akseptert standard?
Hvem som helst kan si hva som helst, uten å bry seg om hva som er sant eller ikke.
I løpet av de fire miserable årene med Donald Trump fikk vi et nytt uttrykk: «Fake news». Trump kalte alt han ikke likte for fake news. Men virkeligheten var jo at det meste av det han selv sa, var nettopp det. Trump satte en helt ny standard for sannhetsgehalten i nyhetssaker. Fake news synes å være helt ok nå. Hvem som helst kan si hva som helst, uten å bry seg om hva som er sant eller ikke.
Vi har lenge hevdet at enkelte særinteresser, spesielt motstandere av oppdrett og fiskeri, har vridd på sannheten. Eller de ser bort fra konsekvensene av sine egne forslag. Tenk bare på Brigitte Bardots kampanje mot selfangst på 1980-tallet. Det førte til at selfangsten nærmest tok slutt, og bestanden av sel vokste raskt til nye høyder. Det førte igjen til at selen ble nødt til å flytte på seg for å finne nok mat, og tusenvis av sel migrerte til norskekysten, hvor uendelig mange av dem satte seg fast i fiskegarn og led en grusom kvelningsdød. Stor takk til Brigitte Bardot!
Man får lett inntrykk av at motstanderne av fiskeri og oppdrett tilhører en gruppe mennesker som protesterer mot alt som presumptivt kan skade miljøet. Eller alt som er moderne, for den saks skyld. Jordbruk, fiske, industri, vannkraft, vindkraft, solcelleenergi. Alt som har noe som helst med inngrep i miljøet og naturen å gjøre. Partiet MDG synes å være imot alt. Men de har ingen alternativer, annet enn å stoppe all virksomhet. Tilbake til naturen! La oss vende tilbake til tilstander som er før-steinalderske!
Løgn og unøyaktigheter
Nylig fikk disse motstanderne hjelp fra Netflix. Streaming-selskapet produserte nemlig et program som de kalte «Seaspiracy». Programmet er et kraftig og ensidig angrep på fiskeri- og opp-drettsnæringen, og er fullt av løgn og unøyaktigheter. Faktisk så fullt at en observatør uttalte at det var flere løgner i programmet enn i en gjennomsnittlig Trump-pressekonferanse!