Sjømatrådets nye sjef har tro på USA i 2023 og er klar for å ta tak i tangen. Karrieren til Christian Chramer har unektelig innslag av krig og konflikt, men 49-åringen fra Tromsø tror de aller fleste utfordringer og kriser kan løses gjennom godt, gammeldags samarbeid. Og selvfølgelig en god, lang og passe seig løpetur!
Innerst i Tromsø indre havn, på Stortorget i ishavsbyens midte, ligger bygningen noen kaller Nord-Norges sorte diamant: Kystens hus. Stasbygget lever opp til navnet. Det er nesten ikke grenser for hvor mange kystnære og sjømatinvolverte institusjoner og bedrifter som holder hus der. Selvsagt gjelder det også Sjømatrådet med sjefspulten til Sjømatrådets direktør. Men særlig om man kommer sjøveien, er det like lett å merke seg de to store sjøhusene eller bryggene ved siden av. Den røde huser fremfor alt Redningsselskapet. Den okergule til høyre restauranten Full Steam og et museum. Disse gamle prakthusene heter fremdeles Rieberbrygga og Bangsundbrygga, eller Bangsundbryggene i og med at Bangsund-familien var eier i mange år. I praksis må man si at Bangsundbrygga og Kystens Hus er samme plass, med ganske nøyaktig samme avstand til f.eks. Sjømatrådets kontor i Rio de Janeiro. Og for månedens intervjuobjekt — Christian Chramer — er det i hvert fall ikke mange skrittene mellom hans siste arbeidsplass og stedet der han gjorde sin første jobbinnsats.
— Jeg har vokst opp i en familie der arbeid var noe av det man lærte tidlig. Far drev butikk i sentrum av Tromsø. Oppveksten husker jeg som harmonisk og trygg, men også med klare forventninger om å bidra i familiebedriften fra ganske tidlig alder, sier Chramer. Familiebedriften var altså Bangsund trelasthandel.