To steg frem for Rapp Marine
Nå går Rapp Marine og Triplex også sammen om servicen.
Ved inngangen til 2018 var Rapp Marine i Bodø en del av MacGregor-gruppen og med Triplex på Averøy som søsterselskap.
Tidligere i høst kunne «nye» Rapp Marine presentere sin første elektriske fiskepumpe, med aldri så lite hjelp av en Triplex-kran. Nylig ble samme fiskepumpe for første gang installert på et nybygg. Nå går Rapp Marine og Triplex også sammen om servicen.
De siste par årene har vært uvanlig hendelsesrike for Rapp Marine. Våren 2016 ble det besluttet å avvikle servicefasilitetene i Bodø. Men nå er Rapp tilbake for fullt på Nyholmen.
— Endelig kan vi meddele at vi igjen tilbyr service av ypperste kvalitet i Bodø. Vi har oppgradert verksted og lager i den historiske fabrikken, og ønsker nå velkommen til både gamle og nye kunder, sier Robin Johansen, Manager Service Sales.
— Med dyktig og Rapp-kyndig personell, 24-timers vakttelefon, maskinpark, sveiseverksted, rørbøyeutstyr og et lager spisset mot å holde kundene i drift 24/7, kan vi nå tilby markedsledende service til alle fartøy, anleggsmaskiner og industri også lokalt. Vi er tilbake! sier Robin Johansen.
— Med kaiplass på begge lokasjonene kan servicearbeid på Triplex- og Rapp-utstyr utføres både på Averøya og i Bodø. På begge stedene er det verksted med utvidet delelager og lokale kompetente serviceteknikere, opplyser Johansen. Kompetansen omfatter garantert også Rapp Marines nye fiskepumpe, som ble demonstrert tidligere i høst.
Pumpeshow
Mens de fleste besøkende på Nor-Fishing 2018 navigerte mellom de ulike standene i haller og telt, hadde et knippe sjøvante karer tatt stilling ved rekka på snurpertråleren «Nordfisk» på Skansen. Over dem hang en diger pumpe, holdt av en Triplex-kran.
Tiden var inne for en vannsprutrik demonstrasjon av Rapp Marines siste bidrag til verdens saltvannsbestandige og fiskenyttige innovasjoner. Men Rapp Marine ville mer enn å sprute Skansen-vann, og inviterte fiskere og «Norsk Fiskerinæring» ned i byssa for en gjennomgang av vidunderet som enn så lenge svevde i lufta. Rapps Terje Ånderbakk gjøv løs på fakta med det samme:
— Den pumpa vi leverer til ringnotflåten er 2,25 meter høy, til trålerne er den 2,45 meter. Pumpa som blir demonstrerte i dag er påkoblet slange på 18 tommer, men det vil bli mulig å velge mellom 18 og 20 tommer, sa Rapp-ingeniøren.
I november var eierne av skotlandske «Research» klare til å vise frem verdens første nybygg med pumpen på plass.
Nytt lag
Og i og med at MacGregor alt er introdusert, er det altså flere grunner til å skjele til Storbritannia i denne sammenhengen. Bodø-baserte Rapp Marine har levert ulike typer dekksutstyr i et halvt hundre år, og har vært gjennom ulike konstellasjoner og organiseringer underveis.
Årsskiftet 2017/2018 ble uansett et vannskille. Da fullførte MacGregor oppkjøpet av det norske selskapet, som samtidig ble verdsatt til ca. 16 millioner euro. Fire år tidligere hadde det opprinnelig britiske, men svært så globale selskapet kjøpt opp Averøy-baserte Triplex, en bedrift Rapp Marine hadde samarbeidet med over en årrekke.
— Selskapene er kompletterende, sa en daværende daglig leder Per Olav Blikås i Triplex da det ble kjent at det kom et nytt norsk marint selskap i MacGregor-folden. MacGregor har siden etableringen i Nordøst-England i 1937 utviklet seg til en gruppering med en omfattende verktøykasse av produkter og løsninger innen offshore og marint.
— Men de hadde ikke noe innen fiskeri og forskningsfartøy. Dermed utgjør vi det fjerde segmentet i MacGregor, sier Linda Charlotte Gjerstad i Rapp Marine. Hun har nå ca. 1900 kolleger i MacGregor-systemet. Selv ble MacGregor for noen år siden en del av det finske storkonsernet Cargotec med over 11.000 ansatte og 3,3 milliarder euro i omsetning. Nå er det altså tanken at grupperingen og Rapp Marines helt nye elektriske fiskepumpe skal bidra.
Testet i flomålet
For å supplere med litt mere fiskepumpefakta, opererer den ned til 100 meters dyp, med en nedre grense på 120 meter. Operasjonstiden på pumpen er 5000 timer. Men dette er en nyskapning Rapp Marines kløktige hoder har lagt ned mye grubling og innsats i å få realisert.
Terje Ånderbakk kan snakke med engasjement om hver mutter, forklare hvordan sneglehusformen på selve pumpa skaper bedre sirkulasjon, hvordan man har forsterket senterstykket og hvorfor man ikke har valgt å overflatebehandle pumpehuset.
— Pumpehuset i aluminium har blitt testet over 18 måneder og vært under vann to ganger om dagen på grunn av tidevannet. Som dere ser, er det ingen tegn til korrosjon etterpå, sier han til gjengen som fyller bysserommet. Motor, overføring og gir er fylt med olje som skal holde sjøvannet ute.
— Det skal godt gjøres å få sjøvann inn i selve drivsystemet i pumpen, sier Ånderbakk, og er ganske nær ved å ta ordet umulig i munnen. Mest ivrig er han likevel etter å snakke om selve kabelen, og han har også brakt med seg en stubb som viser et svært innholdsrikt indre innenfor det ytterste laget på den fem centimeter tykke (diameter) kabelen.
— Minimum benderadius er 1,5 meter. Det skyldes kobberet. Om det bendes for hardt, kan det ryke, slik at det går ut over strømoverføringen, forklarer fiskepumpeinnovatøren. Opp fra kabelstubben til Ånderbakk stikker en hel storfamilie av strøm-, styrings- og jordingsledninger.
— Og så har vi fyllmateriale som beskytter kabelsystemet mot vann dersom man skulle få en skade. Vi har dessuten et plastlag mellom de to armeringslagene slik at vannet ikke nødvendigvis går videre om det skulle trenge gjennom det første laget, forklarer han. Om dette blir vel sofistikert for en kabel, kan den faktisk løfte 20 tonn og i realiteten også løfte pumpa alene.
4500 kubikkmeter
Det elektriske vidunderet er så nytt at det ennå har litt å bevise i markedet. Men nå har altså den svært velutstyrte og Lerwick-hjemmehørende ringnottråleren «Research» tatt den i bruk.
80-metringen er bygd på Vard Langstein og designet av Skipsteknisk. Eierne har demonstrert en sterk vilje til å ta i bruk ny teknologi, innbefattet Triplex-vinsjer og altså to Rapp Marine fiskepumper.
Alt etter første kast kunne man kjøre 500 tonn MSC-godkjent makrell gjennom systemet. Ved en ideell 50/50-kombinasjon av fisk og vann, skal pumpa klare 4500 kubikkmeter i timen.
Rapp-folket er ikke i tvil om at nyvinningen innebærer både bedre styring, bedre kvalitet på fisken, eliminert risiko for oljespill, færre deler å vedlikeholde og i det hele tatt tilstrekkelige grunner til å skifte ut det man i dag måtte ha av pumpeløsning. Så langt har ikke skottene meldt om noe annet.