Østensjøs kommentar
Hva kreves av fremtidens fiskerinæring?
Torsdag 3. desember 2020 inviterte statsministeren til pressekonferanse for en nasjonal lansering av det såkalte Havpanelets konklusjoner. Der presenterte også ledende representanter fra norsk forskning, næringsliv og frivillige organisasjoner sine initiativ for oppfølging av arbeidet. De ledende representantene var Anders Opedal i Equinor, Karoline Andaur i WWF, Paul-Christian Rieber i Norges Rederiforbund, Therese Log Bergjord i Skretting, Peter Haugan i Havforskningsinstituttet og Havpanelets ekspertgruppe og Øyvind Eriksen i Aker. Ingen fra norsk fiskerinæring var med, men jeg både antar og håper at noen fra fiskerinæringen var invitert? Om ikke, er det en forsømmelse fra Regjeringens side. Skjønt det sier kanskje noe om hvordan Regjeringen ser på næringens betydning?
Fiskerinæringen er selvfølgelig tatt med i betraktningene som er gjort i Havpanelet om hvordan fremtidens bruk av havet bør være. Statsministeren hadde en omfattende presentasjon som griper rett inn i norsk fiskerinærings fremtid. Norge forplikter seg gjennom Havpanelet, som omfatter 14 land, til å ha en bærekraftig havøkonomi. Dette betyr en planmessig, bærekraftig forvaltning av våre hav- og kystområder innen 2025. Nær 40 prosent av verdens kystlinjer og 30 prosent av de eksklusive økonomiske sonene skal være underlagt helhetlige forvaltningsplaner innen fem år.
Fra norsk side er vi godt forberedt. Havet utenfor norskekysten fremstår allerede som et bærekraftig matfat med sunn mat fra et friskt hav. Vi har godt forvaltede fiskebestander og forvaltningsplaner for alle havområdene. Statsministeren ramset opp at Norge har initiert og støtter internasjonale tiltak som fremmer havet som matfat, bærekraftige fiskerier og akvakultur, trygg og sunn mat fra havet, samt kampen mot ulovlig fiske og fiskekriminalitet. Norge vil fortsatt bidra til videreutvikling av dette fremover. Videre sa Erna Solberg at satsingen på å videreutvikle bærekraftige løsninger i Norge for akvakultur, fiskeri og sjømatindustri skal vektlegges. Norge er en havnasjon, og vi har verdensledende aktører innen forskning, næringsliv og havforvaltning. Vi skal fortsette å spille en lederrolle når vi nå skal realisere havpanelets krafttak «100 prosent for havet» sammen med andre land, forsikret Solberg.