Skip to content
Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

11/12 - 2020

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 11/12 – 2020

Lukk

NF's blå

Brev fra leserne

Leder

Månedens Gullfisk

Meningspanelet

Hempels kommentar

Månedens intervju

Ferdigsnakka med

Viktige fiskerikommuner

Lek med tall

Lov og Rett

Nye investeringer

Nye investeringer

Bent Dreyer

Høyviks kommentar

Geir Ove Ystmark

Nye investeringer

Østensjøs kommentar

På tampen fra Provence

Fisk og Forskning

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Bok på kroken

Duellen

Smånytt fra fiskerinæringen

Nye investeringer

Satser fem milliarder på syv år

Nordlaks gjør det meste selv. De eier, bygger og drifter lokalt, og med beina trygt plassert i nord. Det nye smoltanlegget på Innhavet, som både er basert på gjennomstrømming og RAS, kan etter første fulle driftsår sies å være en suksess. Investeringen er bare en av mange nye krafttak.

Nordlaks nye smoltanlegg på Innhavet måler 29.000 kvadratmeter og er enn så lenge Norges største smoltanlegg. Prisen kom på rundt 800 millioner kroner om man tar med smått og stort. RAS-anlegget alene kostet nærmere en halv milliard. Kapasiteten er i dag 2.400 tonn utfôring. (Foto Nordlaks)
Publisert: 22. desember 2020

Det er ikke en drøm — det er Nordlaks! Slik avsluttet vi «Gull­fisken» i forrige utgave. Inge Berg og resten av folkene i Nordlaks har gjort drømmer virkelig. I 1990 besto Nordlaks av to røktere som produserte noen få hundre tonn laks. I dag sender selskapet årlig ca. 40.000 tonn sløyd laks ut i verden og gir arbeid til over 600 mennesker. I 2019 omsatte konsernet for første gang over 3 milliarder kroner.

Mer skal det bli. Siden Nordlaks fikk godkjent havfarmene i 2017 har det ballet på seg. Nordlaks har nå en smoltkapasitet på 3.550 tonn fôr, nesten 50 matfiskkonsesjoner, inkludert 21 utviklingskonsesjoner, én havfarm som snart blir til to, og ikke så rent få 160-metringer spredt langs kysten av Nord-Norge. For ikke å glemme et stort slakteri- og prosessanlegg som skal bli enda større, og snart to brønnbåter.

Les “Topp kvalitet med egne brønnbåter” om nye “Bjørg Pauline” og “Harald Martin”. 

 

Det er anslått investeringer på fem milliarder kroner over en 7-årsperiode. Det nye smoltanlegget på Innhavet på Hamarøy — kanskje Norges største — sto ferdig i 2019 og kom i full drift i år. Vi har snakket med daglig leder Øivind Skjevling i Nordlaks Smolt AS.

 

 

Norges største

— Smoltanlegget på Innhavet i Hamarøy har vært der siden 1980-tallet, og i Nordlaks eie siden 1990-tallet. I 2014 utvidet vi varmepumpekapasitet og bygde ny sjøvannslinje og alt det tekniske som måtte på plass. I 2016 utvidet vi med nytt klekkeri og anlegg for startfôring. Samtidig oppgraderte vi påvekstanlegget. I 2018 gikk vi løs på enda en utbygging av påvekstanlegget basert på resirkulering (RAS). I alt har vi nå kapasitet til å fôre ut 2.400 tonn per år.

— Hva ligger bak denne satsingen?
— Prosjektet kom i gang som konsekvens av havfarm-planene og den såkalte «Nordlaks-metoden». Vi ønsker større smolt for å redusere driftstiden i merdene. Tidligere satte vi ut 100 grams smolt. Da sto fisken på land i 10-18 måneder og i åpne merder i 18-20 måneder. Nå er den på land like lenge, men veier opptil 250-500 gram ved utsett. For fisk som skal ut i havfarmen vil tiden i en tradisjonell lokalitet være redusert til bare 6-10 måneder, litt avhengig av hvordan den vokser. Til slutt flytter vi fisken til havfarmen hvor den står de siste ca. 10 månedene frem til slakt. Med et sånt opplegg kan vi kutte produksjonstiden, forteller Skjevling.

 

Øivind Skjevling startet i Nordlaks Smolt — den gang Smolten AS — som prosjektleder i 2014. Han har vært med på utbyggingen av anleggene både i Mørsvika og Innhavet. I januar 2019 overtok han som daglig leder i Nordlaks Smolt AS etter Eirik Welde, som samtidig rykket opp som konsernsjef i Nordlaks. — Jeg hadde direktelink til NAV.no da vi startet opp RAS-anlegget i Innhavet. Det kunne jo skjære seg helt. Den slapp jeg heldigvis å benytte meg av, fleiper Skjelving i dag. (Foto: Lars Fredrik Martinussen).
Norsk Fiskerinæring

Vil du lese mer av saken på en enkel måte? Få tilgang i 24 timer uten binding eller forpliktelser.

Logg inn

Prøv gratis i 14 dager

 

Vi gir deg 24 timers gratis prøvetid på NorskFisk.no. Lag en bruker uten binding eller andre forpliktelser. Fyll inn navn, (firma), epost og egen kode, og du er i gang. Er du allerede abonnent, men har ikke digital bruker? Gi oss beskjed, og vi hjelper deg. Du kan lese mer om abonnement eller ta kontakt med oss her 

Få innsikt og oversikt

Et årsabonnement koster 2415,- og gir deg tilgang til alle saker på NorskFisk.no, magasinet Norsk Fiskerinæring samt årboken Norsk Sjømatnæring. Les mer ved å trykke “Bli abonnent”.

Bli abonnent

Relaterte saker

Hva er Bjørnar Skjærans status etter de første 500 dagene? Vi kan ikke erindre at det noen gang har hersket så stor politisk usikkerhet i sjømatnæringen som i dag.

Leder

Svaret syntes enkelt; De må strukturere slik som resten! Men kanskje er ikke dette eneste løsningen?

Leder
Sideblikk
Meningspanelet

Meningspanelet nr. 2 – 2023

Meningspanelet består av sentrale aktører fra ulike deler av sjømatnæringen. Hver måned...
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå