Frode Blakstad
Tar ordet
Utviklingstillatelsene:
Fordel for oppdrettsnæringen — fremme av norsk leverandørindustri
Erfaringer man har med tildelingen og gjennomføringen av prosjekter relatert til «utviklingstillatelser».
Skrevet av:
Frode BLAKSTAD
Som de fleste vet har vi en stor variasjonsbredde når det gjelder særtillatelser for tildeling av MTB-kapasitet i norsk oppdrettsnæring. Mens jeg sitter ved tastaturet, kommer beslutningen om endring i akvakulturforskriftens paragraf 22 a om midlertidig stopp i tildelingen av nye tillatelser til særlige formål. Her heter det:
«Fra og med 8. mars 2021 kl. 10.00 til 1. juli 2021 kan det ikke tildeles nye tillatelser til akvakultur av matfisk til særlige formål.»
Som lyn fra klar himmel og uten at saken har vært på høring eller at noe forvarsel er gitt, iverksettes altså et moratorium for tildeling av nye særtillatelser. Med «særlige formål» menes mye. Det omfatter akvakultur av matfisk til forskning, utvikling, fiskeparker, slaktemerder, undervisning og visningsformål, samt akvakultur av stamfisk som skal bidra til produksjon av rogn og melke. Det er ikke særtillatelsene generelt jeg har tenkt å skrive om her, men å belyse noen erfaringer man så langt har med tildelingen og gjennomføringen av prosjekter relatert til «utviklingstillatelser».
Dybdeintervjuer med aktørene
For å analysere situasjonen, har NCE Aquatech i samarbeid med INAQ AS gjennomført en analyse av de tildelte utviklingstillatelsene i Norge. Det ble åpnet for søknader 20. november 2015. Den midlertidige ordningen med utviklingstillatelser opphørte fredag 17. november 2017. Da søknadsfristen for utviklingstillatelser gikk ut 17. november, var det innkommet 104 søknader. Per 24. april i år var det gitt tilsagn om tillatelse til 21 søkere som til sammen har fått 105 tillatelser med 78.601 tonn i MTB. Noen få saker gjenstår å avklare.
NCE Aquatech er per dato en av verdens største klynger for havbruksteknologi og utvikling av nye innovative løsninger for fremtidens havbruksnæring verden rundt. Klyngen ble etablert 1. januar 2017 og har fått status som Norwegian Centre of Expertise med støtte over ti år fra Klyngeprogrammet. Målsettingen er å bidra til videreutvikling av norsk leverandørindustri til havbruksnæringen slik at industrien etter hvert skal bli en av Norges nye store eksportindustrier.