Guldens Lupe
«Japansk spøkelseskreps»
— Caprella mutica
Caprella mutica er en spøkelseskrepsart.
Skrevet av:
Ask Sivsønn Gulden
Caprella mutica er en spøkelseskrepsart. Krepsdyret kan være grønt, rødt eller oransje og ser ut, med sin lange og tynne kropp med enorme antenner, pigger og relativt store klør, som om det er dratt rett ut fra en sciencefiction-film. Hannene er hårete og kan bli opptil 35 mm, mens hunnene er mindre, rundt 10-15 mm. «Japansk spøkelseskrabbe» er registrert som fremmedart i Norge og spres raskt, trolig ved båttransport. Selv om det ikke er påvist at arten evner å fortrenge stedegne arter er den i artsdatabanken vurdert til å utgjøre svært høy risiko for lokal artsrikdom, ettersom den kan etablere seg i svært tette bestander. Ved en undersøkelse i Quebec fant man konsentrasjoner på rundt 450.000 individer på bare én kvadratmeter.
Som andre spøkelseskreps lever også denne arten klort fast med bakbena på hardbunn og andre faste strukturer som makroalger og hydroider. Her står de oppreist og spiser mindre dyr og mikroalger som flyter forbi, samt polypper av hydroider. Reproduksjonen starter med at hannene sloss, gjerne til én av dem kuttes i to. Vinneren befrukter hunnen ved å splitte opp eller knekke hennes eksoskjellett for å fertilisere eggene. Ett spøkelseskrepspar får rundt 40 barn, som allerede etter mellom 20 og 45 dager er kjønnsmodne. Hannen og hunnen lever i snitt ca. 70 og 80 dager respektivt.
Utbredelse
Arten er opprinnelig fra Japan, og har spredt seg til vestkysten av USA (1973), Nordøst-Atlanteren (1995) og New Zealand (2002). Arten er også påvist i Nordvest-Atlanteren. I Norge finnes den langs hele norskekysten fra indre Oslofjord helt opp til Barentshavet.
Menneskemat?
Kvernet og pulverisert kan muligens Caprella mutica sammen med andre spøkelseskreps i fremtiden være en kilde til menneskemat. Proteiner er hvert fall å få fra denne spøkelseskrepsen. Atlantisk laks skal allerede synes godt om smaken, da det er påvist at den konsumerer store mengder Caprella mutica i Nordøst-Atlanteren.
Navneopprinnelse
Ifølge SNL kalles arten «japansk spøkelseskreps» på norsk, grunnet sitt opphav fra Japan. Det latinske slektsnavnet Caprella refererer trolig til de store antennene hos spøkelseskreps, ettersom Capra betyr «geit» og den kan som kjent ha store horn.