Biotech North er klyngen for dem som ikke nøyer seg med å utnytte hele fisken, men som vil få til den aller beste utnyttelsen av hver flik. Eller som vil lage gull av marine bakterier. Klyngen holder til i Tromsø, men vi møtte daglig leder Line Kjelstrup og noen av de spennende medlemmene mellom like spennende enzymer utenfor Oslo Lufthavn.
Før årets enzymkonferanse på Gardermoen gikk i gang, fikk klyngeleder i Biotech North, Line Kjelstrup, ca. to minutter til å forklare hva klyngen driver med. Bildet med oversikten over de nesten 40 medlemmene fikk hvile på lerretet noen sekunder. Vi merket oss kjente navn som Lerøy, Stella Polaris, Brødrene Karlsen og Zooca. Men også noen for oss helt ukjente, som Tailorzymes, Biotec Betaglucans og Halibut. Neste bilde viste en plansje med symbolet for Biotech North-klyngen i midten. Til venstre så vi figurer for fisk, reker og tang, altså råstoff, samt et som symboliserte kunnskap. På motsatt kant var det ikoner som illustrerte høyverdige helseprodukter eller bioteknologiløsninger for industrien.
— Vår oppgave er å hjelpe næringsaktørene fra venstre til høyre. Fra marint råstoff til medisin og helseprodukter eller til verktøy som kan hjelpe annen industri med å bli mer bærekraftig, forklarte Kjelstrup. Hun sa det på engelsk. Selv om Biotech North har tyngdepunktet og hjemmet i Nord-Norge, har man også danske medlemmer. Og temaet for konferansen, som var et samarbeid mellom Biotech North og NCE Blue Legasea, gjorde det naturlig å hente inn utenlandske foredragsholdere. I tillegg hadde mange av de velutdannede deltagerne — også fra de norske klyngemedlemmene — utenlandsk bakgrunn. Alle som var med, var fordelt på gruppebord med navnelapper. Det hele skjedde altså i Odin-rommene på Radisson Blu Airport Hotel.
Ikke bransjeorganisasjon
Tre enzymrike foredrag etter klyngeledernes oppstart ble vi rundt bordene utfordret til å presentere oss, diskutere tematikken så langt og dele konklusjoner i plenum. Dette løpet harmonerte utmerket med prosesser en innovasjonsklynge som Biotech North ønsker å tilrettelegge for.
— En klynge som vår bygger på en fempunktsmodell utviklet hos MIT — Massachusetts Institute of Technology. Filosofien bygger på å koble etablerte næringsaktører med startups og innovasjoner og videre koble disse med kapital, forskning og virkemidler. Så gjelder det å samarbeide der man kan og konkurrere der man må. Det hele bygger på tillit, og da må man også møtes, sa Kjelstrup etter konferansen og viste nettopp til møtene og samtalene der.