Skip to content

Norsk Fiskerinæring
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Siden Sist
    • Alle utgaver
    • Alle tema/serier
  • Oppslagsverk
  • Leverandørregister
  • Søk
  • Mine favoritter
  • Logg inn
  • Min profil
  • Meny
  • Lukk
perm_identity Logg inn
menu Meny
  • Hjem
  • Om oss
  • For annonsører
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no
  • Magasin
  • Siste utgave
  • Arkiv
  • Oppslagsverk
  • Finn aktør, person eller artikkel
  • Finn leverandør
  • Bli abonnent

Lag en brukerprofil

  • Bli opplyst. Vi kjenner næringen etter over 60 år i bransjen.
  • Få innsikt. Vi analyserer og går i dybden.
  • Få oversikt. Over bransjen, aktuelle tema, aktørene.
  • Spar tid. Bruk våre verktøy for informasjon om nøkkelpersoner, bedrifter og leverandører.
Bli abonnent

Logg inn

  • Søk
  • Magasin
    • Siste utgave
    • Alle utgaver
  • Oppslagsverk
    • Finn aktør, person eller artikkel
  • Leverandørregister
    • Finn leverandør
  • Nettbutikk
    • Alle produkter
    • Handlekurv
  • Om oss
  • For annonsører
  • Kontakt
  • Bli abonnent
  • Logg inn
  • Kontakt
  • +63959090
  • post@norskfisk.no

Magasin

2 – 2023

Tilbake til utgaven Innholdsfortegnelse

Innhold nr. 2 – 2023

Lukk

Leder

Leder

NF's blå

Meningspanelet

Bent Dreyer

INGES hjørne

Lek med tall

Høyviks kommentar

Fra toppen

Månedens intervju

Norges 35 største fiskebåtrederier

Williams kommentar

Hempels kommentar

Biotech North

Ferdigsnakka

Sundnes kommentar

Bok på kroken

Fisk og Forskning

På tampen fra Provence

Duellen

Bent Dreyer
Tar ordet

Det store steget

Her skal det handle om hvordan vi velger å produsere maten, og litt om nasjonalskatten vår — torsken.

For hundre år siden var nesten halvparten av alle sysselsatte i Norge knyttet til primærnæringene. I dag er denne andelen under fem prosent. Antall bønder og fiskere har gått drastisk tilbake.

Skrevet av:

Bent Magne DREYER

Utgave nr. 2
Bent Magne Dreyer, født 4. april 1959 i Henningsvær, er fiskeri­kandidat fra 1985 og dr. scient i foretaksstrategi ved Norges fiskerihøgskole i 1999. Fra 1985 til 2000 var han 1. amanuensis ved Fiskerihøgskolen. I dag er han forskningssjef for faggruppen Næringsøkonomi i Nofima AS og professor II ved Norges fiskerihøgskole.

En viktig milepæl i menneskenes utvikling ble passert da vi gikk over fra å være jegere og samlere som høstet av ville naturressurser, til å bli fastboende bønder. Skiftet har blant annet ført til at vi kan brødfø stadig flere mennesker. Menneskene klarer nå å produsere langt større mengder mat enn hva naturen ville ha klart på egen hånd. Det industrialiserte landbruket har også vist seg å fungere til havs. Her skal det handle om hvordan vi velger å produsere maten, og litt om nasjonalskatten vår — torsken.

En vellykket overgang fra jegersamfunn til bondesamfunn var avhengig av tålmodighet og gode valg. Hvilken art er best egnet i hvilket klima og hvilken lokalitet er best egnet må ha vært viktige spørsmål i en tidlig fase. En annen forutsetning må ha vært at bøndene over tid klarte å levere mer og bedre mat enn jegerne og samlerne. I valg av art og lokalitet har nok svakheter i naturens evne til levere verdifull mat vært viktig. For eksempel på egenskaper som forutsigbarhet, tilgjengelighet og ernæringsverdi.

Dagens matproduksjon gir på mange måter fasitsvaret på hvordan det har gått i konkurransen mellom bonden og jegeren. Det blir stadig færre av verdens befolkning som henter maten sin ved å høste fra vill natur. I dag går de fleste av oss på jakt i butikken, og kan velge mellom mange matprodukter som i hovedsak er produsert i et industrialisert landbruk som har tatt kontroll over naturens mange luner. I butikkene finnes stadig mindre av matvarer som er høstet fra en vill natur. Det har gitt store deler av arbeidsstyrken muligheter til å prioritere andre viktige samfunnsoppgaver. Rundt år 1900 var rundt halvparten av den norske arbeidskraften sysselsatt i primærnæringene. I dag er langt under 5 prosent av befolkningen opptatt med å skaffe mat.  

Norsk Fiskerinæring

Logg inn

Prøv gratis i 24 timer

 

 

Få innsikt og oversikt

Bli abonnent

Relaterte saker

NF's blå

nf’s blå nr 4 – 2025

Aktuelle kommentarer med spark til alle sider

Det vi uten å nøle vil kalle en skandale er hvor utrolig tregt det går å utvikle ny sjømatpolitikk i Norge. Vi snakker om en av landets viktigste næringer.

Leder

Om Havbruksmeldingen blir godkjent av Stortinget blir verden svært lik det man i 2020 så for seg i scenariet «Statsmakt»

Leder
Sideblikk
Tilbake til utgaven
Til oppslagsverk
  • Kontakt

  • +47 63959090

  • post@norskfisk.no

  • Om oss
  • For annonsører
  • Personvern & vilkår
  • Min profil
  • Logg inn
  • Bli abonnent
  • Mine favoritter
  • Kunnskapsbank
  • Finn person
  • Finn aktør
  • Finn leverandør
  • Nettbutikk
  • Alle produkter
  • Handlekurv

Meld deg på nyhetsbrev

Viktige og tankevekkende historier - rett i innboksen din.

Ved å melde deg på nyhetsbrevet gir du samtykke til at Norsk Fiskerinæring kan lagre og behandle dine personopplysninger.

Vi sender ut nyhetsbrev 1-2 ganger i måneden. Vårt fokus er å gi deg innsikt og oversikt over viktige saker og hendelser.

Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Norsk Fiskerinæring. Org. nr. 970 888 683. Norsk Fiskerinæring arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Design & utvikling av Kult Byrå