Skrevet av:
Thorvald Tande
Mange ble overrasket da meldingen kom om at den store franske matgrossisten Primex International skulle bygge et topp moderne filétanlegg for hvitfisk på Myre. Mange spådde også anlegget en rask død. De første 2-3 årene fosset pengene ut. Men så ble Eirik Sørdahl ny styreleder, Vesterålen Havbruk kom inn som hovedaksjonær og det ble investert over 50 millioner kroner for at fabrikken på Myre også kunne produsere filétprodukter av laks. Kan 2023 bli året som friskmelder Primex International?
Av yrke er Eirik Sørdahl (59) kjøpmann. Familien har drevet handelsvirksomhet på Myre siden 1954, i dag med to butikker. Han har vært direktør i Myregruppen AS og er i dag styreleder i en rekke selskaper innen fiskeri- og havbruk. 1. mars 2020 overtok han også som styreleder i Primex Norway AS.
— Jeg hadde fulgt nøye med selskapet siden oppstarten i 2017, en etablering som definitivt bidro til å løfte industristedet Myre. Jeg kjente den franske eierfamilien, og var klar over at de hadde store økonomiske utfordringer med den nye fabrikken. Som president i Norges Volleyballforbund var min tid relativt begrenset. Men da covidpandemien slo til for fullt og reiseaktivitetene ble kraftig redusert, fikk jeg fra mars 2020 anledningen til å påta meg et engasjement for selskapet, forteller han, og fortsetter:
— Primex Norway AS ble bygget i 2017 og begynte produksjonen i 2018. Tanken var å produsere filét av aller ypperste kvalitet til Picard-kjeden i Frankrike, primært av torsk. Myre ble valgt på grunn av den strategisk gode lokaliseringen i forhold til viktige torskefelt. Myre har lenge vært det stedet i Norge der det landes mest fersk torsk. Eierselskapet Primex International er et im-port-, produksjons- og grossistselskap i Paris som har drevet import av matvarer og sjømat i lang tid, og med en omsetning på rundt 500 millioner kroner på årsbasis. Selskapet har fabrikk i Honfleur like sør for Le Havre, der elva Seine løper ut i havet.
— Det er ingen hemmelighet at Primex Norway AS fra start slet tungt økonomisk. Fra 2017 til 2020 hadde selskapet et samlet underskudd før skatt på ca. 215 millioner kroner av en omsetning på 664 millioner. For hver krone omsatt tapte altså konsernet over 30 øre. Særlig 2019 ble et fryktelig dårlig år. Sett i ettertid; hva gikk galt og hvorfor?