Solid avkastning på FoU-avgiften
Hvor store verdier skaper forskningsprosjektene i FHFs portefølje for sjømatnæringen og for samfunnet i det hele?
Det finnes ingen fasit, men beregninger fra analyseselskapet Menon Economics kan tyde på at FHF treffer godt med valget av de forskningsprosjektene selskapet velger å støtte.
Fiskeri- og havbruksnæringen forskningsfinansiering AS (puhh), ble opprettet i 2001. Selskapet finansieres med en eksportavgift på 0,3 prosent, og inntektene har følgelig økt kraftig de senere årene. I fjor utgjorde FoU-avgiften over 450 millioner kroner, og den blir neppe så mye mindre i år. FHF har selv budsjettert med vel 440 millioner. Bare i januar i år var eksportverdien 12,7 milliarder kroner, opp 2,4 milliarder fra samme måned i fjor. Om denne utviklingen fortsetter, hvilket vi betviler, men ikke kan utelukke, vil forskningsavgiften i 2023 beløpe seg til hele 560 millioner kroner. Da begynner det virkelig å monne. Samtidig blir det viktigere enn noen gang å bruke pengene fornuftig. Når pengene fosser inn, kan det være lett å la dem fosse ut igjen også!
Nåvel. Siden starten i 2001 har FHF hatt tett på fire milliarder kroner i inntekter. Av dette har vel 3,5 milliarder gått til ulike FoU-prosjekter knyttet til villfisk og havbruk. I hvilken grad pengene har betalt seg, er det neppe noen i dag som kan dokumentere eller uttale seg bastant om. Men det er i det minste lov til å tro — og håpe — at de mange hundre ulike prosjektene FHF har bidratt til å finansiere, for ikke å si tusener, har gitt solid avkastning.
I et forsøk på å beregne hvilken verdiskapning FHF har bidratt til, har FHF engasjert konsulentselskapet Menon Economics AS i Oslo. Dette selskapet opererer i grenseflatene mellom økonomi, politikk og marked, analyserer økonomiske problemstillinger og gir råd til bedrifter, organisasjoner og myndigheter. I dette tilfellet har altså oppdraget vært å prøve og si noe om den økonomiske effekten av forskningsavgiften.
Sluttrapporten er nettopp ferdig, og i det følgende skal vi gjengi sammendraget. FHF kommer svært godt fra det. De tre i Menon som har jobbet mest med rapporten er Oddbjørn Grønvik, Leo Andreas Grünfeld og Atle Blomgren.
Første av flere analyser
Denne rapporten utgjør den første av fem årlige verdivurderinger knyttet til verdiskaping i prosjektporteføljen til FHF. Menon Economics har rettet resultatmålingen inn mot de prosjektene som vi anser som de mest suksessfulle målt i verdiskaping for næringen. Det primære målet med FHFs aktivitet er jo nettopp å stimulere til økt nytte og verdiskaping i næringen. Årets analyse er den første i en serie som går over flere år. Analysen har derfor vært preget av utprøving av nye metoder både for innhenting av data, seleksjon av prosjekter og kartlegging av markedene der prosjektene har hatt en betydning.